Οι μεσολαβητές καλούν το Ισραήλ να δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Must Read

Σχεδόν οκτώ μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διατυμπανίζει ότι ο πόλεμος δεν θα τερματιστεί μέχρι την «εξάλειψη» της ικανότητας της Χαμάς να κυβερνά και να πολεμά. Οι μεσολαβητές από την πλευρά τους καλούν – ακόμη μια φορά – το Ισραήλ να δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ, που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, παρότρυναν χθες αμφότερους να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σφυροκόπημα στη Ράφα

Αψηφώντας τις διεθνείς επικρίσεις το Ισραήλ συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στη Ράφα, με τους βομβαρδισμούς τόσο από τον αέρα όσο και από την ξηρά να εντείνονται.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.

«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή (31/5) το σχέδιο του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη Χαμάς να το αποδεχθεί τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Προτεραιότητα θα έχουν ιδίως γυναίκες και άρρωστοι, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

«Ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της εξάλειψης της Χαμάς» ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο από πλευράς Νετανιάχου.

Από την πλευρά της η Χαμάς ναι μεν βλέπει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά επανέλαβε τις «μη διαπραγματεύσιμες» απαιτήσεις της για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία. Φυσικά αυτούς τους όρους τους απορρίπτει το Ισραήλ.




Δείτε επίσης: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This