Σκούρα τα πράγματα για την φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν – Ο ρόλος της Μελόνι

Τα δύο πολιτικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει για να κερδίσει ξανά το τιμόνι της Κομισιόν

Must Read

Πιο «εχθρικό» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Γερμανίδα πολιτικός δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι σημαντικός είναι και ο ρόλος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως τονίζει το διεθνές μέσο, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλα πολιτικά εμπόδια. Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την ειδική πλειοψηφία των 27 ηγετών της ΕΕ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής συνεδρίασης στα τέλη Ιουνίου. Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης, μυστικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Αν η Φον ντερ Λάιεν αποσπάσει τη στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe, θα συγκεντρώσει περίπου 390 ψήφους, όπως προβλέπει το Politico, άρα πάνω από το όριο των 361.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς ειδικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη κι αν οι ηγέτες των παρατάξεων δώσουν γραμμή στους ευρωβουλευτές τους να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν, πιθανώς να υπάρξουν διαρροές από τις πολιτικές ομάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πιθανό τουλάχιστον το 10% των ευρωβουλευτών να μην την στηρίξει ή να απέχει από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς γνώστες με τους οποίους μίλησε το Politico, το ποσοστό «εξέγερσης» θα είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερο από το 10%, ακόμη και εντός του ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.

Ο σημαντικός ρόλος της Μελόνι

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η  Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία η φον ντερ Λάιεν «φλερτάρει».

Όπως τονίζεται, όσο πιο κοντά έρχεται στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι, τόσο περισσότερες ψήφους θα χάσει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Η υποστήριξη του Μελόνι θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο, αλλά η αξία της είναι μικρότερη στο Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της, Αδελφοί της Ιταλίας είναι σε τροχιά να συγκεντρώσει μόνο περίπου 23 έδρες. Αυτές οι 23 ψήφοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντισταθμιστούν από την απώλεια ψήφων από τους Σοσιαλιστές, πολλοί από τους οποίους, ιδίως στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς στη Γερμανία, θα στραφούν εναντίον της φον ντερ Λάιεν λόγω της Μελόνι. Ήδη, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), η Renew Europe και οι Πράσινοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας της με τους ακροδεξιούς συμμάχους της Μελόνι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν η φον ντερ Λάιεν σταματήσει να ελπίζει στη Μελόνι, τότε θα χρειαστεί τη στήριξη τόσο του Renew Europe, όσο και των Σοσιαλιστών αλλά και των Πράσινων για να φτάσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This