Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης είναι η ενδιάμεση νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε μία προσπάθεια να γίνει αρεστός, με φόντο και τη λήξη της θητείας του το 2020, ο Γιάννης Στουρνάρας αποτυπώνει στην έκθεση όλα όσα θέλει να ακούσει η κυβέρνηση.
Ο διοικητής της ΤτΕ προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα ξεπεράσει αρκετά τις προβλέψεις για 1,9% το 2019 και 2,4% το 2020. Τάσσεται υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2021, εκτιμώντας ότι το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου αφήνει περιθώρια για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος.
Δείτε επίσης: Τι θα κερδίσουν οι 2.300.000 φορολογούμενοι από τις μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης! Τα επικρατέστερα σενάρια
Ζητά επίσης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, διαπιστώνοντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συνθήκες λιτότητας και σημαντικούς κινδύνους από το εξωτερικό περιβάλλον.
Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, αποτελεί προτεραιότητα η μείωσή τους, με την ΤτΕ να επαναλαμβάνει τη θέση της για την ανάγκη εξέτασης και άλλων σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, πέραν της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής». Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018, παραμένει όμως ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση.