Το 80% των παραλιών έχει ήδη δημοπρατηθεί

Η ηλεκτρονική διαδικασία επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες που εκκρεμούν

Must Read

Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ήδη έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου. Παράλληλα, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ για πρώτη φορά φέτος το ελεγκτικό έργο τους συνεπικουρείται από τη νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες myCoast, τη λήψη και την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων, και τη χρήση drones, με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας eauctions.gsis.gr. Εως σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος.

Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτησή τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις, για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται, ωστόσο, από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.

Τέλος, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες», περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπου απαγορεύονται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.λπ.

Επιπλέον, αναφορικά με τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ειδικά στις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική, που η ζήτηση είναι αυξημένη. H υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This