Αλλάζουν όλα με νόμο για πορείες και διαδηλώσεις! Πού στοχεύει η Κυβέρνηση

Must Read

Σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που θα λαμβάνουν χώρα οι διαδηλώσεις και οι πορείες θα πάρει η Κυβέρνηση. To είπε άλλωστε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό πως δεν γίνεται 50 άτομα να διαδηλώνουν και να ταλαιπωρούν μια ολόκληρη πόλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά βρίσκεται νόμος με 18 άρθρα για πάσης φύσεως κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά στο κέντρο της Αθήνας.

Στους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που θα θεσπίσει η Κυβέρνηση, οι τρεις «πυλώνες» του νόμου θα είναι: ο «οργανωτής», ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής» και ο «θάλαμος επιχειρήσεων».

Ο οργανωτής

Μείζονος σημασίας ρόλο θα παίζει στο εξής ο «οργανωτής» της εκάστοτε κινητοποίησης. Κι αυτό γιατί, θα είναι ουσιαστικά εκείνος που θα φέρει την πλήρη ευθύνη για την ειρηνική περάτωση καθώς και για την πλήρη και αρμονική συνεργασία με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 3 θεσπίζεται η υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της πορείας – συγκέντρωσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Με το επόμενο άρθρο προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του οργανωτή, όπως το να μεριμνά ο ίδιος για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης και να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την υποχρέωσή τους «να μη φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας».

Ο αστυνομικός διαμεσολαβητής

Σπουδαίο ρόλο αναμένεται να παίζει και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής. Αυτός θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον κατά τόπο υπεύθυνο γενικό αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος και θα φέρει ευθύνη για την αναλογική κατάληψη του οδοστρώματος από τους διαδηλωτές καθώς επίσης και για το αν η κινητοποίηση θα περιορίζεται στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή ακόμα και σε ολόκληρο το δρόμο. Θα είναι εκείνος ουσιαστικά που θα θέτει τους περιορισμούς στους διαδηλωτές ενώ αν αυτός το κρίνει, τη διάλυση της πορείας.

Φυσικά, όλες του οι κινήσεις θα υπάγονται σε πλήρη αιτιολόγηση και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής θα μεταφέρει όλες τις αποφάσεις στους διαδηλωτές.

Δείτε επίσης: Έτοιμη για όλα η αστυνομία! Έτσι θα αδειάσει τα υπό κατάληψη κτήρια

Ο θάλαμος επιχειρήσεων

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, ωστόσο, και στη δημιουργία μίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στους δρόμους της πόλης.

Η ειδική πλατφόρμα θεσμοθετείται με απόφαση του υπουργού προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) του επιτελείου της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Στα πρότυπα του 2012

Με τη νομοθετική… συνταγή της αντίστοιχης πρότασης που είχε συνταχθεί το 2012 θα πορευθεί η κυβέρνηση στη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις πορείες.

Δύο εκ των συντάξεων μάλιστα θα αποτυπωθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το 2012.

  • Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει τις ανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω ιδίως της συχνής διεξαγωγή συναθροίσεων σε αυτή.
  • Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη της κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων, των μέσων που αυτοί μετέρχονται για την προβολή των απόψεών τους και λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα με την οποία διεξάγονται συναθροίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η ψήφιση του νόμου θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This