UNICEF: Πάνω από ένα παιδί κάτω των 5 ετών στα τέσσερα υφίσταται «οξεία επισιτιστική φτώχεια»

Must Read

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σχετικά με την επισιτιστική κρίση σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα παιδί στα τέσσερα βιώνει «οξεία επισιτιστική φτώχεια» και διατρέχει κίνδυνο να υποστεί σοβαρές συνέπειες, ελλείψει θρεπτικής, διαφοροποιημένης διατροφής. Πρόκειται για περισσότερα από 180 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.

«Είναι σοκαριστικός ο αριθμός των παιδιών με πολύ φτωχή διατροφή, παιδιών που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία ανήκουν σε μόλις δυο ομάδες τροφίμων, ή ακόμη και μόνο μια», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάριετ Τόρλες, διατροφολόγος, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της UNICEF, τα παιδιά μικρής ηλικίας πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τρόφιμα που ανήκουν σε πέντε ομάδες από οκτώ (μητρικό γάλα, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α, κρέας ή ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, άλλα φρούτα και λαχανικά).

181 εκατομμύρια παιδιά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές μορφές υποσιτισμού

Εντούτοις, 440 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών (το 66%), που ζουν σε κάπου εκατό χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα που μελετήθηκαν, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πέντε ομάδες τροφίμων καθημερινά, βιώνουν κατά συνέπεια «επισιτιστική φτώχεια». Ανάμεσά τους, περίπου 181 εκατ. παιδιά (το 27%) καταναλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, τρόφιμα μόλις δυο ομάδων. «Αυτά τα παιδιά, που καταναλώνουν τρόφιμα μόνο δυο ομάδων την ημέρα, για παράδειγμα ρύζι και λίγο γάλα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές μορφές υποσιτισμού», υπογραμμίζει η επικεφαλής της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση. Σε αυτές τις μορφές συμπεριλαμβάνεται η απίσχνανση, ακραία απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει ως ακόμη και στον θάνατο.

«Ακόμα κι αν τα παιδιά επιβιώσουν και μεγαλώσουν, δεν ανθίζουν, ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι βραδύς, δεν τα πάνε καλά στο σχολείο, κι όταν ενηλικιώνονται βρίσκουν δυσκολότερο να κερδίσουν αξιοπρεπές εισόδημα, κι αυτό οδηγεί σε κύκλο φτώχειας από γενιά σε γενιά», εξήγησε η Χάριετ Τόρλες και συνέχισε: «Ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαντικά για την ανάπτυξη, για την προστασία από τις ασθένειες, εξαρτώνται από τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα άλατα».

Ζάχαρη, αλάτι, λίπη

Είναι χαρακτηριστικό πως η ακραία επισιτιστική φτώχεια επικεντρώνεται σε 20 χώρες, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πιο ανησυχητική στη Σομαλία (πλήττεται το 63% των παιδιών κάτω των 5 ετών), στη Γουινέα (54%), στη Γουινέα Μπισάου (53%), στο Αφγανιστάν (49%).

Σε παγκόσμια κλίμακα, διαπιστώνεται «βραδεία πρόοδος» τα τελευταία δέκα χρόνια στον αγώνα εναντίον της επισιτιστικής ένδειας, διαπιστώνεται στην έκθεση, που καλεί να δημιουργηθούν μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας και να προσφέρεται επισιτιστική βοήθεια στις πιο ευάλωτες οικογένειες.

Παράλληλα, η UNICEF καλεί να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο αγροδιατροφικό σύστημα, υπογραμμίζοντας την ευρεία διάθεση, για παράδειγμα, ποτών με πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, που απευθύνονται με «επιθετικές» διαφημιστικές εκστρατείας στους γονείς και έχουν μετατραπεί σε «κανόνα ως προς τη διατροφή των παιδιών». «Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι φτηνά, όμως περιέχουν πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων, είναι υπερβολικά αλατισμένα, έχουν πολλά λίπη. Κοπάζουν την πείνα, αλλά δεν προσφέρουν τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη τα παιδιά», επισημαίνει η Χάριετ Τόρλες.

Μάλιστα, από μικρή ηλικία τα παιδιά συνηθίζουν τις τροφές με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πολλά λίπη, που ευνοούν την παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Στην UNICEF γνωρίζουν πολύ καλά ότι τεράστιες ποσότητες τροφίμων & φαρμάκων που στέλνονται στην Αφρική από δωρητές, δεν διατίθενται σε ανθρώπους που πεινάνε και έχουν ανάγκη αλλά πωλούνται από τους διεφθαρμένους πολιτικούς τους και τους ημετέρους τους που έχουν στήσει οργανωμένα κυκλώματα τα οποία έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία από τα παράνομα απάνθρωπα αυτά κέρδη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This