Με φόντο το κρυφτό γύρω από το Πόθεν Έσχες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές βρέθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία, όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belharra.
Ο πρωθυπουργός που σκύβει το κεφάλι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και παρακαλεί τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια ανάσα πριν τις εκλογές, έστησε σόου υποστηρίζοντας ότι θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας.
«Είμαστε πάνω στη φρεγάτα «Κίμων», μία από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra που θα έχουν ενταχθεί στο πολεμικό μας ναυτικό έως το 2026. Μιλάμε για τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, απότοκο της στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία και μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση, η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών, ως προς την αναβάθμιση του πολεμικού μας ναυτικού» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τη δήλωση του Μακρόν ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ζούμε σε ταραγμένες περιόδους. Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες. Όμως, αυτό το οποίο θα έλεγα, εγώ και ο Πρόεδρος Macron, ο Πρόεδρος Macron και εγώ, μιλούσαμε πρώτοι για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση στον νέο ρόλο της Ευρώπης, σήμερα, δικαιώνεται. Και αυτό φυσικά απαιτεί και περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση που κατέθεσε με τον Τουσκ για κοινό αντιαεροπορικό θόλο στη Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με τον Μπορέλ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Μητσοτάκης απάντησε:
«Αυτό το οποίο είπαμε με τον πρωθυπουργό Tusk είναι σχετικά απλό. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι αντίστοιχο -για να το πω με απλά λόγια- με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, προφανώς πολύ πιο μικρό, αυτό πρέπει να συνδέεται και με ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη, τα οποία να μπορέσουν να ενώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να προσφέρουν προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις κοινές αμυντικές μας ανησυχίες».
Για τα χρήματα που ξοδεύει η Ελλάδα για αμυντικές δαπάνες, ο Μητσοτάκης είπε: «Αυτό το πλοίο πάνω στο οποίο βρισκόμαστε χρηματοδοτείται από το υστέρημα των Ελλήνων. Αλλά αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, όταν βρισκόμαστε σε μια πιο σύνθετη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης. Οτιδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε στις δυνατότητες του εθνικού προϋπολογισμού θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για εμάς, αλλά και μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας ως Ευρώπη. Διότι η Ευρώπη, ας μη γελιόμαστε -αυτό δεν αφορά τόσο την Ελλάδα αλλά αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη-, είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ».
Για την εκλογή των επόμενων Προέδρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και την στήριξη του ΕΛΚ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Καταρχάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως το μεγαλύτερο, καθώς φαίνεται -γιατί δεν μου αρέσει να προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα-, αλλά, καθώς φαίνεται το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα και απαίτηση, θα έλεγα, να διεκδικήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και υποψήφιά μας είναι η κα von der Leyen. ‘Αρα, ξεκινούμε με αυτό το αξίωμα. Έτσι προσερχόμαστε σε αυτή…»
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια. Αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα, το τονίζω, χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συμπλεύσουμε ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο».
«Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση ο Μίτσοσκι»
Για τις προκλήσεις του Μίτσοσκι και των Σκοπιανών που αποκαλούν τη χώρα τους Μακεδονία, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ενιαία ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, έναντι όλων, ήταν η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ τόσα χρόνια. Θεωρώ αδιανόητο, λοιπόν, ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή με τη νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, αν εξακολουθεί να λέει τα ίδια πράγματα τα οποία λέει. Διότι, να επαναλάβω, όταν κάποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του. Αρα, δεν νοείται να λέει ότι «ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως “Μακεδόνας” και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία». Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λοιπόν, εγώ αναμένω τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού…».
Για το αν υπάρχει βέτο στο χέρι της Ελλάδας, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Κοιτάξτε, για εμένα δεν είναι τόσο θέμα βέτο, όσο κατανόησης και από τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία είχαμε καταφέρει να οικοδομήσουμε, παρά τις επιφυλάξεις μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών -και νομίζω ότι σε αυτό μάλλον δικαιωθήκαμε ως προς τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα»-, καταφέραμε και έχουμε καλές σχέσεις και στηρίζουμε την πορεία προς την Ευρώπη. Αλλά δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα».
Για τα ελληνοτουρκικά
Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ξανά για βελτίωση των σχέσεων, και του κλίματος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εντάσεις. «Η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως αλλά σημαντικά, συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα, αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει ισχύ αποτρεπτική σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα. Αλλά, παρά ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν».
Δείτε επίσης:
- Με εγκώμια από τις ΗΠΑ και ελέω Μητσοτάκη προμηθεύεται η Τουρκία τα F-16
- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μίτσκοσκι – Επιμένει στην χρήση του όρου «Μακεδονία»
- Τεράστιο σκάνδαλο με τα Πόθεν Έσχες! Τελικά δεν θα ανοίξει την 1η Ιουλίου η πλατφόρμα
Δεν υπάρχει ποιο απτή απόδειξη όταν βλέπεις τον δήθεν Πρωθυπουργό του ΝΕΟΛΑΟΠΟΤΑΜΟΜΠΛΕΠΑΣΟΚ να δίνει συνέντευξη μπροστά στο προϊόν ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΠΥΖΝΑΔΟΡΟΣ ΤΙ ΆΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΆΛΛΗ ΑΠΌΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΏΞΕΙ ΜΊΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Ο ΔΗΘΕΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΛΑΟΠΟΤΑΜΟΜΠΛΕΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΤΟ42%ΤΟΥ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟΥ ΝΌΜΟΥ ΠΑΊΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΖΆΡΙΑ. ΌΣΟ ΓΡΉΓΟΡΑ ΑΥΤΌ ΓΊΝΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΤΌΣΟ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΩΤΕΡΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ