Αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Must Read

Στη δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις και την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, αναφέρεται ο Βασίλης Βιλιάρδος, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής, σε σχόλιό του στο Twitter (X).

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγικότητα της εργασίας και οι μισθοί – οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγικότητα».

  • Αναλυτικά:

Το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγικότητα της εργασίας και οι μισθοί – οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγικότητα (=προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο, στον ιδιωτικό μη αγροτικό τομέα).

Εν προκειμένω, με στοιχεία του 2021, κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα παρήγαγε αξία 23.000 € ετήσια, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 60.200 € – οπότε η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι στο 38,3% του μέσου όρου της ΕΕ.

Όσον αφορά τους μισθούς (μεικτούς), επίσης με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ήταν στα 16.100 € ετήσια, ενώ στην ΕΕ 33.600 € – οπότε οι μισθοί στη χώρα μας ήταν στο 48% του μέσου της ΕΕ, όταν η παραγωγικότητα στο 38,3%.

Επομένως οι μισθοί, αν και πείνας, ήταν συγκριτικά υψηλότεροι από την παραγωγικότητα – οπότε εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, με περιθώρια προς τα κάτω! Γιατί; Επειδή δεν διενεργούνται επαρκείς επενδύσεις – οπότε περιορίζεται η τεχνολογία παραγωγής (να αυξηθούν οι μισθοί στα 1.500 € επειδή το δηλώνει η κυβέρνηση, είναι αδύνατον – αν και μάλλον εννοεί με τη βοήθεια του πληθωρισμού, αφού δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για πραγματικούς ή ονομαστικούς).

Το αποτέλεσμα τώρα της χαμηλής μας ανταγωνιστικότητας, παρά τους εξευτελιστικούς μισθούς, είναι οι χαμηλότερες εξαγωγές μας σε σχέση με άλλες χώρες και οι υψηλότερες εισαγωγές – οπότε τα ελλείμματα του εμπορικού μας ισοζυγίου που μειώνουν το ΑΕΠ.

Επίσης, η «εξαΰλωση» των τουριστικών μας εσόδων – με συνέπεια το υψηλό μας έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αυξάνει το εξωτερικό μας χρέος (ήδη πάνω από 550 δις €).

Η λύση; Η αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου (τελευταία μας ευκαιρία το Ταμείο Ανασυγκρότησης, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ) που στηρίζεται στην κατανάλωση (88,5%) και στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού – με τη δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις.

Κυρίως, με τη σωστή λειτουργία του Δημοσίου και της Δικαιοσύνης – τα οποία για τους επενδυτές είναι απελπιστικά. Επί πλέον, με τη δρομολόγηση ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου που να είναι σταθερό μακροπρόθεσμα – παράλληλα με τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος που δεν πρέπει να ενεργεί ως καρτέλ αισχροκέρδειας και να στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This