Τι φοβάται η Τουρκία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Από τη μια απευθύνεται στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την προμήθεια αεροσκαφών F-16 Viper και από την άλλη, την ίδια στιγμή, τις κατηγορεί ότι πίσω από την πλάτη της σχεδιάζει τον διαμελισμό της.

Φυσικά μιλάμε για το Κουρδικό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι δημιούργημα του τουρκικού Συντάγματος και της πολιτικής της Αγκυρας, που προσπαθεί να το λύσει με μεθόδους που θα ζήλευαν και οι ίδιοι οι ναζί, αφού αρνείται να αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα που απαιτεί η ίδια για την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο, στα 15.000.000-20.000.000 Κούρδους της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι τυγχάνει να έχουν περίπου τα ίδια ποσοστά στο σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου με αυτά των Κούρδων της Τουρκίας.

Να πάμε, λοιπόν, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όπως το ορίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, που θεωρείται ότι αποτελεί αυθεντικό εκφραστή του προεδρικού μεγάρου και του ιδίου του Ερντογάν:

«Τίτλος: Η Τουρκία άσκησε πίεση και το ΡΚΚ ανέβαλε τις εκλογές

Το ΡΚΚ πρώτα επρόκειτο να διεξαγάγει τις λεγόμενες εκλογές στη ΒΑ Συρία στις 30 Μαΐου και μετά τις ανέβαλε για τις 11 Ιουνίου. Τώρα υπάρχουν νέα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναβλήθηκαν για μεταγενέστερη ημερομηνία (τον Αύγουστο του 2024).

Το καθεστώς Ασαντ παρέμεινε σιωπηλό απέναντι στις προσπάθειες του PKK να δημιουργήσει μια νέα διοίκηση στα εδάφη της Συρίας. Το Ιράν παρέμεινε σιωπηλό. Η Ρωσία σιώπησε. Οι ΗΠΑ έκαναν απλώς μια δήλωση ότι δεν ήταν η ώρα. Μόνο η Τουρκία μίλησε. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας οδήγησε στην κατάρρευση αυτού του παιχνιδιού, το οποίο ήταν συμπαραγωγή ΗΠΑ – PKK.

Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει

Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι αν δεν έχει τη συναίνεση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία δεν δώσει το πράσινο φως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Λέγεται ότι το PKK υποχρεώθηκε να αναβάλει τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 11 Ιουνίου. Ομως ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει.

Το σχέδιο του McGurk

Γιατί πίσω από αυτό το σχέδιο βρίσκεται ο σύμβουλος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, McGurk. Επιπλέον, η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν λέει “Αυτές οι εκλογές δεν είναι νόμιμες”. Τονίζεται μόνο ότι το timing είναι λάθος. Δεν ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ, αλλά για εμάς δεν είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή. Γιατί το PKK για εμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτού και της ανακοίνωσης του Ισλαμικού Κράτους ότι θα διεξαγάγει εκλογές και θα δημιουργήσει αυτόνομη κυβέρνηση στο συριακό έδαφος;

Σχέδιο για δεύτερο Ισραήλ στα σύνορά μας

Χάρη στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί προς το παρόν, αλλά λέω ότι δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Το σχέδιο να δημιουργήσει το PKK πρώτα μια αυτόνομη διοίκηση στα εδάφη της Συρίας και μετά να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο τρομοκρατικό κράτος. Στην άλλη άκρη αυτού του σχεδίου βρίσκεται το Ισραήλ. Το Ισραήλ, το τρομοκρατικό κράτος που έχει απομονωθεί στη Μέση Ανατολή, επιδιώκει να ιδρύσει τρομοκρατικά κράτη που θα γίνουν δορυφόροι του. Το PKK βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτό. Επομένως, αυτό το σχέδιο είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Κράτος-δορυφόρος

Ηθελαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο τρομοκρατίας λίγο πιο πέρα από τα σύνορά μας. Μια γραμμή που ξεκινά από τα σύνορα του Ιράκ και εκτείνεται μέχρι τη Μεσόγειο. Καταρρίψαμε αυτό το σχέδιο με τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς και Πηγή Ειρήνης. Ομως το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τώρα, εκμεταλλεύονται το χάος στη Συρία για να δημιουργήσουν ένα κράτος-δορυφόρο για το PKK. Το όνομα αυτού του σχεδίου είναι το σχέδιο για την ίδρυση του Δεύτερου Κράτους του Ισραήλ. Αυτό το πέτυχαν έπειτα από έναν αιώνα και το παλεύουν. Φαίνεται ότι πρέπει να δείξουμε τη στρατιωτική μας δύναμη στην περιοχή που ελέγχεται από το PKK για να πετάξουμε αυτό το σχέδιο στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας.

Αναγκαία η στρατιωτική δύναμη

Δεν ήταν άδικο που ο Κίσινγκερ είπε: “Το να στείλεις ένα αεροπλανοφόρο είναι πιο αποτελεσματικό από το να στήσεις 110 διπλωματικά τραπέζια”. Ειδικά αν αυτή είναι η Μέση Ανατολή. Ειδικά αν αυτό είναι η Συρία και το PKK».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια «βεντέτα» που κρατάει 32 χρόνια

Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα των Σκοπίων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο...

More Articles Like This