Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σχετικά με τις συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η ίδια επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και ειδικά την περίοδο του καύσωνα, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, θερμικού σοκ, που μπορεί να περιλαμβάνει αστάθεια βάδισης, αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, ελαττωμένη συνείδηση.
«Από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να ποζάρεις πρωτοβουλίες για το τι θα κάνεις και έτσι να φτάσεις στην θερμοπληξία που είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να πάρεις τις πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Εξαρτάται τον οργανισμό και άλλες καταστάσεις πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος, γι΄ αυτό συστήνουμε και να έχει κάποιος πάντα νερό μαζί του και να μένει ενυδατωμένος. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις αστικές περιοχές έχουμε τον συνδυασμό καύσωνα και αφρικάνικης σκόνης και δηλαδή μία ατμόσφαιρα με αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».
«Να προσέχουμε και για άτομα μέσα σε αυτοκίνητα»
Η κ. Ψαλτοπούλου έκανε σαφές πως θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε την σωματική δραστηριότητα αυτές τις ώρες, και την εργασία σε εξωτερικούς χώρους στον βαθμό που είναι δυνατό.
«Στην θάλασσα, προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις αντοχές μας. Ένας ηλικιωμένος καλύτερα να μη μπαίνει μόνος του στην θάλασσα, να έχει μιλήσει με τον καρδιολόγο του ή πνευμονολόγο του, μπορεί τις μέρες του καύσωνα να χρειάζεται αλλαγή στην δόση των φαρμάκων του», υποστήριξε και κατέληξε λέγοντας:
«Επίσης οργανισμοί ατόμων με διαβήτη ή παχύσαρκοι μπορεί να απορρυθμιστούν, έχουν και μειωμένες αντοχές. Να προσέχουμε τα παιδιά και τις εγκυμονούσες. Να προσέχουμε και για άτομα μέσα σε αυτοκίνητα».