Επιμένει στην ρητορική της και στην καταπάτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με το όνομά της χώρας της η πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κάνοντας, μάλιστα και αναφορά στον…Σωκράτη!
Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα της.
«Να σας υπενθυμίσω ότι τα προσωπικά έγγραφα μου, το διαβατήριο, η ταυτότητα, όλα τα επίσημα έγγραφα της προεδρίας φέρουν το συνταγματικό όνομα. Είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο του Συντάγματος. Είναι αλήθεια ότι κάθε δήλωση πολιτικών προσώπων που κατέχουν κρατικό αξίωμα ερμηνεύεται σαν επίσημη πράξη, αλλά ο καθένας μας έχει, σαν το σύμβολο γιν-γιανγκ, δύο πρόσωπα, το επίσημο και ένα άλλο. Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα, επαναλαμβάνω από την εποχή του Σωκράτη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της ελευθερίας και της σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης, να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση είτε του Συντάγματος είτε του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις το βράδυ χθες Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής στα Σκόπια.
Η ίδια εξέφρασε «χαρά» διότι στη σύνοδο συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
«Καθίσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο (σ.σ. με τον Γ. Γεραπετρίτη). Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθε. Επειδή καθυστέρησε η πτήσή του αφήσαμε χώρο για να μιλήσει τελευταίος. Τα μηνύματά του ήταν για την περιοχή, ότι πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να οικοδομήσουμε το κράτος δικαίου, να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο, να συνεχίσουμε εκεί που υπήρξαν πολύ σαφείς προσδιορισμοί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Αυτές ήταν οι συζητήσεις. Νομίζω ότι το κλίμα ήταν ευχάριστο, φιλικό, ήταν στη σύνοδο και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον οποία γνωριστήκαμε. Μου αρέσει που οι άνθρωποι από τα Βαλκάνια μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον όταν χρειάζεται», είπε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Στα Σκόπια ο Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε την Πέμπτη στα Σκόπια για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σύντομη συνάντηση με την νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την οποία αντάλλαξαν μια χειραψία. Η νεοεκλεγείσα με το VMRO-DPMNE έχει πλειστάκις προκαλέσει με την αυθαίρετη αναφορά στην χώρα της ως «Μακεδονία».
Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός αρκέστηκε να της δηλώσει πως κομίζει «ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας όλων των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης». Με άλλα λόγια, οι Σκοπιανοί καταπατούν απροκάλυπτα την Συμφωνία των Πρεσπών, κάνουν λόγο για αυτοπροσδιορισμό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τούς δίνει το χέρι και τους κάνει δώρο μήνυμα ειρήνης!
FM George Gerapetritis is participating tdy in the Southeastern Europe Cooperation Process Summit #SEECP in Skopje
Συμμετοχή YΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Σκόπια pic.twitter.com/E6XZnm2Mqy
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 13, 2024
Μετά το πέρας των εργασιών της Διαβαλκανικής ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μια περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας».
Δηλαδή, τι; Μετά την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά της Σιλιάνοφσκα και του εντολοδόχου πρωθυπουργού στα Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το Μαξίμου θα τους ανταμείψει με πράσινο φως για ένταξή τους στην ΕΕ;
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο, μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
🔗https://t.co/QqlLKxx6Ez pic.twitter.com/Td7sl1tEOJ
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 13, 2024
Πηγή φωτό: Twitter ΥΠΕΞ
Δείτε επίσης:
- Η Σκοπιανή πρόεδρος στο κύριο πάνελ της Διάσκεψης για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στο Βερολίνο!
- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μίτσκοσκι – Επιμένει στην χρήση του όρου «Μακεδονία»
- Πώς αλλιώς να πούμε την προδοσία;