Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, τελευταία πράξη! Μετά από μία συναρπαστική αλλά και επεισοδιακή με μπόλικο… χαρτοπόλεμο, ως τώρα σειρά ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, ο πρωταθλητής θα κριθεί οριστικά στο ΟΑΚΑ, όπου θα λάβει χώρα το Game 5 των τελικών της Stoiximan Basket League. Το απόλυτο ντέρμπι η τελική μονομαχία μεταξύ δύο σπουδαίων αντιπάλων.
Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στην κατάμεστη έδρα του τον Ολυμπιακό (21:15, ΕΡΤ3), με τις δύο ομάδες να έχουν έναν και μοναδικό κοινό στόχο. Τη νίκη που θα τις φέρει στην κορυφή της Ελλάδας.
Οι «πράσινοι» βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στην αρχή της σειράς, καθώς έχασαν τα δύο πρώτα ματς σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Όμως, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έδειξε για μία ακόμη φορά χαρακτήρα, αντέδρασε, με αποτέλεσμα να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα και να ισοφαρίσει την σειρά σε 2-2. Πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει φέρει τα πράγματα στα μέτρα του, αφού θα παίξει το ματς που θα κρίνει την επιστροφή στον εγχώριο τίτλο μέσα στην «καυτή» έδρα του, έχοντας ξεκάθαρο μομέντουμ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί μία τελευταία καλή εμφάνιση για την εξασφάλιση του τίτλου. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, το «τριφύλλι» θα γράψει ιστορία, αφού η τελευταία ανατροπή από το 0-2 σε σειρά ήταν το μακρινό 2002, με «θύτη» την ΑΕΚ και «θύμα» τον Ολυμπιακό στους τελικούς.
Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός υπέστη «ψυχρολουσία» και καλείται να αντιδράσει. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δύο match ball σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, όμως δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην «πίεση», με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον να «σπάσουν» ξανά την έδρα του Παναθηναϊκού, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα σκήπτρα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα καλείται πλέον να ξανακάνει ό,τι και πριν λίγο καιρό στην Βαρκελώνη, όταν πέρασε από την έδρα της Μπαρτσελόνα σε Game 5 και προκρίθηκε στο Final Four της Ευρωλίγκας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι «διπλό» σε Game 5 τελικών έχει γίνει μόνο δύο φορές (1999, 2017) και αμφότερες από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.
Την διαιτητική τριάδα της αναμέτρησης αποτελούν οι Πουρσανίδης, Καρπάνος και Κατραχούρας. Δεν ακολουθήθηκε εξάλλου η συνήθης διαδικασία, δηλαδή κλήρωση από την οποία θα προέκυπταν τα ονόματα των διαιτητών, αλλά έγινε ορισμός.