Η καταστροφική πολιτική Μπάιντεν οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε αποδολαριοποίηση

Το δολάριο έχει γίνει τοξικό...

Must Read

Η Ουάσιγκτον έχει υπονομεύσει πλήρως την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα με την επιβολή κυρώσεων κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ρωσίάς.

Δεν θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Μάρτιο του 2022, το μερίδιο των «μη φιλικών» νομισμάτων στις Ρωσικές συναλλαγές έφτασε το 84,7%.

Σήμερα έχει μειωθεί σχεδόν 5 φορές – στο 17,8%.

Οι διακανονισμοί σε ρούβλια, αντίθετα, αυξήθηκαν 3,5 φορές και σε φιλικά νομίσματα – σχεδόν 15 φορές.

Για παράδειγμα: πάνω από το 90% των πληρωμών στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) πραγματοποιούνται σε εθνικά νομίσματα. Στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το 95% όλων των συναλλαγών πραγματοποιείται σε ρούβλια και γιουάν.

Οι περιορισμοί στις πληρωμές και η κατασχεση των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος θα πρέπει να κάνουν άλλα κράτη να σκεφτούν την αξιοπιστία της αποθήκευσης των κεφαλαίων τους σε αμερικανικό νόμισμα.

Τώρα όλες οι χώρες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το νόμισμά τους ως μέσο πολιτικής πίεσης.

Μη θέλοντας να γίνουν όμηροι της αμερικανικής πολιτικής, δεν είναι μόνο η Ρωσία που εγκαταλείπει το τοξικό δολάριο. Πολλά κυρίαρχα κράτη, ιδίως οι χώρες BRICS, αναζητούν μια εναλλακτική.

Ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το δολάριο έχει απαξιώσει τον εαυτό του. Η αποδολαριοποίηση του κόσμου είναι αναπόφευκτη.

Άκρως σχετικό το άρθρο του Μιχάλη Ψύλου στη Ναυτεμπορική, ο οποίος γράφει:

Δεν εξέπληξε κανέναν η Fed ανακοινώνοντας ότι θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Θα κάνει μία μόνο περικοπή το 2024. Η παρέμβαση αυτή θα γίνει μάλιστα τον Δεκέμβριο. Δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι άλλωστε σε θέση να διατηρήσουν υψηλά ελλείμματα και επιτόκια πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα και αυτό δεν είναι λεπτομέρεια. Μόνο τον Μάιο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έλλειμμα 348 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε μόλις ένα μήνα. Το λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν όμως πόλεμο στα σύνορά τους, διαθέτουν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σε ποσοστό 55% – όσο και αν έχει μειωθεί από το 73% που ήταν το 2000.

Η Αμερική διαθέτει επίσης φυσικούς πόρους -πολύ σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο-περισσότερο μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή οποιονδήποτε ασιατικό σύμμαχο.

Οποιαδήποτε φάση οικονομικής αστάθειας που περιλαμβάνει, για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα, η Αμερική έχει τη δυνατότητα να αποστραγγίζει πόρους από την περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες και πιο δρακόντειες κυρώσεις στη Μόσχα, με στόχο να αποτρέψουν χώρες όπως η Κίνα να υποστηρίζουν την οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε μάλιστα στη σύνοδο του G7 στην Απουλία να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τους τόκους των παγωμένων καταθέσεων των ρωσικών τραπεζών.

Και η Ευρώπη; Ακολουθεί σε όλα πειθήνια την Αμερική. Ακόμη και αν τα μέτρα που λαμβάνει είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ε.Ε.

Η ίδια η ΕΚΤ βλέπει τώρα τις κυρώσεις στη Μόσχα ως κρίσιμο ζήτημα για το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα. Την ίδια ώρα που η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κάτω από το 1%.

Όπως αυτοκτονική ήταν κίνηση των Βρυξελλών να αυξηθούν οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αντιτάχθηκε το Βερολίνο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει ήδη σκληρά αντίποινα από το Πεκίνο στις εισαγωγές γερμανικών οχημάτων στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή της Ε.Ε. ως «νέο πυροβολισμό του Σεράγεβο», υπονοώντας τα δεινά που προκάλεσε η δολοφονία στις 28 Ιουνίου 1914 του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, που οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν κάποιοι καρεκλοκένταυροι στις Βρυξέλλες αναζητούσαν το καρφί στο φέρετρο της ολοκληρωτικής αποβιομηχανοποίησης, το βρήκαν.

Και στην τελευταία συνάντηση των Brics αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος διακρατικών πληρωμών που αποκλείουν το δολάριο. Το νόμισμα Brics, δηλαδή. Εγγυημένο από τα βουνά του φυσικού χρυσού που συσσωρεύτηκε από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία τα τελευταία χρόνια. Και από πρώτες ύλες. Το ευρώ θα μπορούσε να γίνει ένα προνομιακό διμερές νόμισμα. Φευ! Ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα ως Ευρώπη. Η ενίσχυση άλλωστε της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές ήταν το πρώτο σύμπτωμα…

«Οι ΗΠΑ και ο κόσμος», για να παραφράσουμε τους στίχους της μεγάλης Σώτια Τσώτου, «Ο Κοσμάς και ο κόσμος»… «Παλιοζωή, παλιοζωή τι σου μαζεύω. Και ήρθε η ώρα να στα πω. Εσύ βαράς τον ταμπουρά κι εγώ χορεύω στο δικό σου το σκοπό… Χτυπά το ντέφι ο ντουνιάς και φέρνει βόλτες ο Κοσμάς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This