Με ένα μεγάλο… τσίρκο μοιάζει η πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Στην προσπάθεια επίτευξης συμμαχιών εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ορισμένες κομματικές παρατάξεις προσφέρουν ένα αξιοθρήνητο θέαμα στους Γάλλους, που βλέπουν τη χώρα τους να βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση και τους πολιτικούς τους να έχουν επιδοθεί σε εντυπωσιακά «νούμερα».
- της Μαρίας Δεναξά
Μετά το κλείδωμα των κεντρικών γραφείων των Ρεπουπλικανών, ο Σιοτί, που καθαιρέθηκε από την προεδρία της Δεξιάς επειδή σύναψε συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση, ανακοίνωσε πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της αποπομπής του και κατά των στελεχών που απαρτίζουν το προεδρείο του κόμματος. Στη συνέχεια ανέβασε βίντεο στο Χ, όπου φαίνεται να μπαίνει και να κάθεται στο άδειο
γραφείο του, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.
«Επιστροφή στη δουλειά για τη Γαλλία» έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο, ενώ το κόμμα του είναι στα πρόθυρα της έκρηξης. Ο Σιοτί, που ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 80 δεξιοί βουλευτές θα υποστηριχθούν από την Εθνική Συσπείρωση, είχε χθες γεύμα εργασίας με τον επικεφαλής του κόμματος, Τζόρνταν Μπαρντελά.
Στο στρατόπεδο της ριζοσπαστικής Δεξιάς αίσθηση προκάλεσε το «διαζύγιο» μεταξύ του Ερίκ Ζεμούρ του εθνικιστικού κόμματος Επανακατάκτηση και της Μαριόν Μαρεσάλ (Λεπέν). Ο Ζεμούρ επέκρινε την επικεφαλής της λίστας του για τις ευρωεκλογές, επειδή, όπως δήλωσε, τον «πρόδωσε», καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζονται από την Εθνική Συσπείρωση. «Περιβάλλεται από επαγγελματίες προδότες. Είμαι και αηδιασμένος και πληγωμένος», είπε στο BFMTV ο Ερίκ Ζεμούρ, υπογραμμίζοντας πως η Μαριόν Μαρεσάλ διαπραγματεύτηκε με το κόμμα της Ακροδεξιάς μερικές «άθλιες έδρες» για τους «φίλους της
και τη φατρία της».
Η Αριστερά
Tην ίδια ώρα, στην Αριστερά πολλοί είναι εκείνοι που… ονειρεύονται τον πρωθυπουργικό θώκο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αρχηγός του ριζοσπαστικού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, που συμμετέχει στη συμμαχία του Λαϊκού Μετώπου, είπε
πως αισθάνεται «ικανός» να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα κι ότι δεν αποκλείει αλλά και δεν επιβάλλει τον εαυτό του για την πρωθυπουργία της χώρας.
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, και του βουλευτή της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φρανσουά Ραφάν, που δήλωσαν ικανοί να διαδεχθούν τον πρώην πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Πάντως, προτού οι επίδοξοι μνηστήρες αναλάβουν την πρωθυπουργία, θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους στην Αριστερά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρουσέλ παραδέχτηκε πως οι συζητήσεις για την κατανομή των εκλογικών περιφερειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι «τεταμένες».
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν φωτογραφίες που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό η επίσημη φωτογράφος του Ελιζέ, με την έκφραση απογοήτευσης στα πρόσωπα των υπουργών και των στενών συνεργατών του Εμμανουέλ Μακρόν την ώρα που τους ανακοινώνει την απόφασή του για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.