Τι μπορεί να μας στερήσει τον αγαπημένο χυμό πορτοκάλι τα επόμενα χρόνια

Must Read

Χυμός πορτοκαλιού «γιοκ» στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τουλάχιστον σε τιμή που να μπορούμε να τον αγοράσουμε οι περισσότεροι, καθώς μια ανίατη ασθένεια απειλεί να εξαφανίσει τις πορτοκαλιές σε δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγούς του πλανήτη.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Η Φλόριντα των ΗΠΑ και η Βραζιλία παράγουν μαζί το 85% της ποσότητας του χυμού πορτοκαλιού που πίνουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη.

Πρόσφατα η αμερικανική υπηρεσία Florida Department of Citrus, που είναι υπεύθυνη και για τις καλλιέργειες των πορτοκαλιών στην Καλιφόρνια, εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια η παραγωγή πορτοκαλιών θα έχει μειωθεί κατά 80%. Στη Βραζιλία στο πρώτο μισό του 2024 η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 24% σε σχέση με το 2023 και ο ρυθμός μείωσης εμφανίζει αυξητικές τάσεις.

Και στις δυο περιπτώσεις, όπως έγραψε στο «The Conversation» ο καθηγητής Jas Kalra του βρετανικού Manchester Metropolitan University, ευθύνεται η λεγόμενη «ασθένεια των πράσινων εσπεριδοειδών». Πρόκειται για ένα βακτήριο το οποίο προσβάλλει την πορτοκαλιά και αρχικά κάνει πικρό τον χυμό των καρπών της, ενώ στη συνέχεια ξεραίνει το δέντρο. Η ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία, μεταδίδεται από τη μια πορτοκαλιά στην άλλη και σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα μπορεί να μολύνει ολόκληρες καλλιέργειες.

Η καταστροφή των καλλιεργειών οδηγεί στη μείωση των αποθεμάτων του χυμού πορτοκαλιού και σε αύξηση της τιμής πώλησής του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This