Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε βάλει. Την περασμένη Κυριακή κατρακύλησε στο 28% -στόχος του ήταν τουλάχιστον το 33%-, ενώ την Παρασκευή έκανε έναν ανασχηματισμό κατώτερο των προσδοκιών, που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει.
- Από τον
Πάνο Σώκο
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τις προηγούμενες μέρες πηγές από το Μαξίμου τροφοδοτούσαν τον Tύπο με διαρροές ότι θα προχωρούσε σε σαρωτικό, δομικό ανασχηματισμό και αλλαγή πολιτικής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο μήνυμα των εκλογών και στις ανάγκες των πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές. Eδιναν την εντύπωση ότι μόνο ο… Πίνατ θα παρέμενε στη θέση του! Τελικά ήταν «άνθρακας ο θησαυρός».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό άτολμο, άνευρο, ούτε δομικό, ριζικό και σαρωτικό, που κάηκε εν τη γενέσει του μέσα στον καύσωνα των ημερών. Eπιβεβαίωσε έτσι για άλλη μια φορά ότι δεν έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο ήταν αλλαγή πολιτικής και όχι ανακύκλωση προσώπων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: ακρίβεια, αγρότες, περιφέρεια, αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα». Προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος στο Ανάπτυξης θα εξαφανίσει την ακρίβεια χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο Θ. Λιβάνιος στο Εσωτερικών θα διορθώσει τις αδυναμίες που έχει η περιφέρεια, ο Κ. Τσιάρας στο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευνάσει τους αγρότες μόνο και μόνο επειδή είναι Θεσσαλός και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές επειδή ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ένας χυλός 66 μελών (ήταν 64), το πολυπληθέστερο από ποτέ άλλοτε. Δυσκίνητο, με αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων και με πολλούς υφυπουργούς χωρίς αντικείμενο, κάτι που υπήρχε και πριν. Προτίμησε να κρατήσει τις ισορροπίες, να βρει εξιλαστήρια θύματα και να κάνει μικροκομματικές διευθετήσεις, κρατώντας στην κυβέρνηση όλους τους πρωτοκλασάτους, απόδειξη ότι φοβάται να αναμετρηθεί μαζί τους τούτη τη στιγμή, που νιώθει αδύναμος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ετσι, στο πλαίσιο των ισορροπιών:
-Επέλεξε νέα πρόσωπα από περιοχές όπου η Ν.Δ. δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές, αλλά πήγε καλά η Ελληνική Λύση: ο Κ. Γκιουλέκας από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα, ο Κ. Τσιάρας, ο Χ. Κέλλας (υφυπουργός), η Kατερίνα Παπακώστα από τη Θεσσαλία, ο Διονύσης Σταμενίτης από την Πέλλα, η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου από την Πιερία.
–Επιβράβευσε τους βουλευτές που υπερασπίστηκαν το κυβερνητικό αφήγημα για τα Τέμπη, αφού υπουργοποίησε αρκετά μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία και αποτέλεσε την οριστική ταφόπλακα της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας. Ο λόγος για τους Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Χρήστο Κέλλα, Κώστα Καραγκούνη και Ιάσονα Φωτήλα, ενώ στον ανασχηματισμό είχε υπουργοποιηθεί ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.
–Δεν έκανε τελικά αλλαγές σε δύο κομβικά υπουργεία για την καθημερινότητα και γενικότερα για την κυβερνητική οικονομική και κοινωνική πολιτική, στο Οικονομικών και το Υγείας. Κι αυτό γιατί οι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκαν να μετακινηθούν. «Δεν θα χρεωθώ εγώ την ήττα» φέρεται ότι του είχε πει ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν, όταν του ζήτησε να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
-Η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών πήγε στο υπουργείο Εργασίας. Η μετακίνησή της οφείλεται στο σκάνδαλο με τα e-mails των αποδήμων, ενώ ένας ακόμα λόγος είναι οι υστερήσεις στη Δημόσια Διοίκηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, στο οποίο αναφέρθηκε πριν από μερικές μέρες και ο κ. Μητσοτάκης.
-Λίγοι ήταν αυτοί που είδαν την πόρτα της εξόδου, και φαίνεται πως ήταν εκείνοι που θεωρούσε ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και δεν θα αντιδρούσαν ιδιαίτερα στην απομάκρυνσή τους. Είναι ο -τέως πια- υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ακρίβεια, η οποία όμως υπάρχει από το 2021 και τη βασική ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να αλλάξει. Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης πλήρωσε τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα αλλά και τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα (και της «δημοκρατίας») για απευθείας αναθέσεις, ενώ ο τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης θεωρήθηκε ότι δεν απέδωσε ιδιαίτερα. Στη θέση του προτιμήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η τέως υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έπεσε θύμα της… καραμπόλας και της αδυναμίας του πρωθυπουργού να «κόψει» τη Νίκη Κεραμέως.
-Αξιοσημείωτη είναι η αξιοποίηση σε ρόλο υφυπουργού του σαμαρικού Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και του καραμανλικού Κώστα Γκιουλέκα στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Στο απυρόβλητο έμεινε ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος, που βρίσκεται στη δίνη των καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών για το μπάζωμα.
-Επίσης, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την πληθώρα των πασοκογενών, παρέμειναν αμετακίνητα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κυριαρχεί η απογοήτευση στα πηγαδάκια των «γαλάζιων» βουλευτών
Είναι γεγονός ότι προκάλεσε απογοήτευση, αμηχανία και μουρμούρα στους βουλευτές, που έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις αλλά και στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφους στα πηγαδάκια στο περιστύλιο της Βουλής ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η χώρα αλλά και η κυβέρνηση τούτη τη στιγμή, ούτε στο μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά δεν αποτελεί και το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνέντευξή του στον Alpha την περασμένη Τρίτη. Επίσης, πολλοί είναι οι βουλευτές που έλεγαν ότι «το “φύγε εσύ, έλα εσύ” δεν θα αποδώσει χωρίς αλλαγή στο ύφος και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ η επανεκκίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί κι από ένα πρόγραμμα που θα δίνει την εντύπωση ότι το μήνυμα αλλαγής πολιτικής ελήφθη» λένε βουλευτές.
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει -εκτός όλων των άλλων- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι και το γεγονός ότι αγνόησε τη Θράκη, που δεν εκπροσωπείται στο κυβερνητικό σχήμα με κανέναν βουλευτή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΚΕΦΙ (το μουσουλμανικό Κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας) στις ευρωεκλογές ήρθε πρώτο και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με ποσοστά 36,10% και 27,16%, αντιστοίχως.
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»