Σε έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα και στο πλαίσιο λιτής και άριστα επιμελημένης τελετής, γεμάτη ιστορικές μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, η γνωστή ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Κορδελιού – Ευόσμου. Επρόκειτο για μία απόδοση τιμής στο πρόσωπο της ηθοποιού, η οποία με το καλλιτεχνικό της έργο τίμησε τους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής και έκανε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο το δράμα των προσφύγων.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, αφού καλωσόρισε την Μιμή Ντενίση σε έναν αμιγώς προσφυγικό δήμο, σημείωσε ότι αυτή η τελετή αποτελεί ένα κερί στη μνήμη όλων των προσφύγων, οι οποίοι τιμώνται στο πρόσωπο της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού.
«Σας υποδεχόμαστε με μία μεγάλη αγκαλιά, αντίστοιχη με αυτήν που ανοίξατε εσείς για όλους εμάς τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής από την καθ’ ημάς Ανατολή. Αναδείξατε με το έργο σας τον ελληνικό πολιτισμό στη γη της Ιωνίας και τα τραγικά γεγονότα που βίωσαν οι πρόγονοί μας πριν από εκατό χρόνια. Από σήμερα είστε επίτιμη δημότης Κορδελιού – Ευόσμου και συνδημότισσα όλων μας. Καλώς ήρθατε στον προσφυγικό Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Τον δεύτερο μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδος, με το μικρότερο δείκτη γήρανσης στον πληθυσμό του και τους 18.500 μαθητές. Οι κάτοικοι του δήμου μας ποτέ δεν ξέχασαν τις πατρίδες που άφησαν πίσω, ποτέ δε λησμόνησαν το χρέος τους να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές τον πόθο και την αγάπη γι’ αυτές. Εμείς οι απόγονοί τους με αυτές τις ιστορίες μεγαλώσαμε». Εμφανώς συγκινημένη από την υποδοχή που της επεφύλαξαν οι 18 μικροί χορωδοί μέλη της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», τραγουδώντας το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Τι σε μέλλει εσένανε», η Μιμή Ντενίση μίλησε και άγγιξε τις καρδιές όλων.
«Η τιμή είναι μεγάλη. Είναι πολύ συγκινητικό να είμαι δημότισσα Κορδελιού – Ευόσμου και συνδημότισσα με τους απογόνους 3ης και 4ης γενιάς προσφύγων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους στη γη του Πόντου και της Μικρασίας γενικότερα. Σας ευχαριστώ όλους, γιατί όλοι μαζί και ο καθένας με τον τρόπο του συμβάλλουμε στη διάσωση της μνήμης και στη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές», είπε, μεταξύ άλλων, η Μιμή Ντενίση αμέσως μετά την υπογραφή της ανακήρυξής της ως επίτιμη δημότη.
Η ίδια αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση και τη διεθνή επιτυχία που είχε η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», γνωστοποιώντας το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου. Μοιράστηκε, επίσης, με το κοινό την έκπληξή της, όταν ως κεντρική ομιλήτρια στον ΟΗΕ, από τους 60 πρέσβεις μόνον οι τέσσερις γνώριζαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Μιμή Ντενίση, μετά την τελετή ανακήρυξής της, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στο κέντρο του Ευόσμου.