Η Λεπέν «κλείνει το μάτι» προς την πλευρά της Μόσχας

Οι Ρώσοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν θ' αλλάξει πραγματικά η αντιμετώπιση της Γαλλίας προς το Κίεβο

Must Read

Το Κρεμλίνο δεν γλίτωσε από το σοκ που προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Χωρίς να γίνεται παράβλεψη της φιλορωσικής προσέγγισης της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) από τη ριζοσπαστική Δεξιά και της Ανυπότακτης Γαλλίας από την Ακροαριστερά, οι πολιτικοί αναλυτές στη Ρωσία είναι επιφυλακτικοί για μια πραγματική αλλαγή στην αντιμετώπιση της γαλλικής διπλωματίας στο κρίσιμο ζήτημα της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του ιδρυτή της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία έγινε δεκτή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2017, διατηρεί εδώ και καιρό στενές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία έχει παράσχει μάλιστα χρηματοδότηση στο γαλλικό κόμμα, ιδίως με τη μορφή δανείου το 2014. Ο Ζορντάν Μπαρντελά από την πλευρά του δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο, αλλά επιμένει πάνω απ’ όλα στις «κόκκινες γραμμές» για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση με τη Μόσχα. Η φιλορωσική στάση του RN παραμένει θεμελιώδης.

Το Κρεμλίνο λέει ότι παρακολουθεί πολύ στενά τη «δυναμική των δεξιών κομμάτων που κερδίζουν σε δημοτικότητα» στην Ευρώπη και τη Γαλλία, και τα οποία «με τον καιρό θα ακολουθήσουν τη γραμμή των φιλοευρωπαϊκών κόμματων», όπως τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Πάντως, η πολιτική γραμμή του RN είναι ότι η σύγκρουση (στην Ουκρανία) πρέπει να επιλυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οι Γάλλοι αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο, όταν όλα είναι στάσιμα. Ο πόλεμος συνεχίζεται, άνθρωποι πεθαίνουν και τα χρήματα των φορολογουμένων σπαταλώνται. Για τον πολιτικό επιστήμονα Νικολάι Τοπόρνιν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Mgimo), το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, «η γραμμή του RN απέχει πολύ από εκείνη του Μακρόν, ο οποίος εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία (…)».

Αντιθέτως, η Λεπέν και ο Μπαρντελά υποστηρίζουν την ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών κι όχι να παράσχουν στην Ουκρανία τα μέσα για έναν αέναο πόλεμο. «Κατά μία έννοια, η αποτυχία του Μακρόν είναι αυτή του πολιτικού προσώπου που πρωτοστάτησε στην αντιρωσική γραμμή στην Ευρώπη και αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό το θέμα» θέλει να πιστεύει ο Σεργκέι Μπεσπάλοφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Προεδρικής Ακαδημίας.

«Απίθανη η βελτίωση»

Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πολύ αυστηρές από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Η ανάδειξη μιας πιο φιλορωσικής κυβέρνησης στη Γαλλία από μόνη της δεν θα άλλαζε αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος και η εξωτερική πολιτική είναι ευθύνη του αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα. Είναι απίθανο λοιπόν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον. Το μόνο που ενδεχομένως θα μπορούσε να προεξοφληθεί είναι πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα γίνει χειρότερη.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This