Στις 26 Φεβρουαρίου του 1946, μία αναφορά από Φινλανδούς παρατηρητές για «κάτι» που πετούσε στον ουρανό σε μεγάλο υψόμετρο, θα αποτελέσει την απαρχή ενός φαινομένου που θα γίνει παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία Ghost Rockets (πύραυλοι φαντάσματα).
- Γράφει ο Τάκης Κάμπρας
Σύντομα περισσότερες από 2.000 παρατηρήσεις καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με την προέλευση των πυραύλων να παραμένει άγνωστη.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες εμφανίσεις Ghost Rockets καταγράφηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 1946. Η κατάσταση ήταν γενικά έκρυθμη εκείνη τη μέρα λόγο και του δημοψηφίσματος που διενεργούσε η νέα κυβέρνηση.
Οι πρώτοι πύραυλοι που άρχιζαν να κάνουν την εμφάνιση τους από το απόγευμα, όπως ο πύραυλοι φαντάσματα της Θεσσαλονίκης (εφημερίδα Εμπρός, 6/9/1946) και των Σερρών (εφημερίδα Ακρόπολη, 2/9/1946), δεν τρομοκράτησαν τους πολίτες σαν απόκοσμη θέα, αλλά σαν πιθανή αεροπορική στρατιωτική εχθροπραξία (εφημερίδα Καθημερινή, 1/9/1946).
Ο πύραυλος φάντασμα της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε στις 19:15 ερχόμενος από ΒΑ, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, ενώ κανένας ήχος από κάποια έκρηξη δεν ακούστηκε μετά την εξαφάνισή του. Όπως και οι φωτεινές ρουκέτες που παρατηρήθηκαν από τρεις Βρετανούς αξιωματικούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters στην Αθήνα, και διέσχισαν τον ουρανό πάνω από Σέρρες στις 19:20 ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Όμως, σύμφωνα με τη συνοπτική έκθεση της «Καθημερινής», πάνω από τις Σέρρες στις 19:20, πετούσε και ένα αεροσκάφος που άφηνε πίσω του ένα ίχνος καπνού (εφημερίδα Καθημερινή, 1/9/1946), μία έκθεση που συμπλήρωσε η «Βραδινή», γράφοντας για ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος, που εντόπισε και άνοιξε πυρ σε έναν από αυτούς τους εχθρικούς πυραύλους (εφημερίδα Βραδινή, 6/9/1946). Μία είδηση που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ή διαψεύσθηκε από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Γενικά εκείνες τις μέρες, υπήρχαν φόβοι ότι στη Μακεδονία επρόκειτο να εισβάλουν κομμουνιστές από τη Γιουγκοσλαβία (το συγκεκριμένο βράδυ ειδικά) όταν κατέστη σαφές ότι οι βασιλόφρονες είχαν κερδίσει το δημοψήφισμα.
Ένας ανταποκριτής ανέφερε ακόμα μια παράξενη ρουκέτα πριν το δημοψήφισμα, που εντοπίστηκε από την Κατερίνη προς τα Γιαννιτσά, από νότο προς βορρά, κάτι που φάνηκε περίεργο, μιας και πιστευόταν ότι όλα αυτά ήταν κομμουνιστικές ενέργειες (εφημερίδα Εμπρός, 09/06/1946).
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας του δημοψηφίσματος πάνω από 300 πύραυλοι ξεκίνησαν από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ όταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν γνωστά, υπήρξε αναφορά για ακόμα ένα πύραυλο και ένα αεροπλάνο μας που καταρρίφθηκε στη γείτονα Γιουγκοσλαβία.
Παρ ‘όλα αυτά, η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ένα δελτίο τύπου ότι αυτά τα αντικείμενα ήταν ένα είδος φωτοβολίδας, όπως και εντοπίστηκαν στη δυτική Μακεδονία (στις περιοχές των Γρεβενών, Καστοριάς, Νεστορίου, Πτολεμαΐδα, και σε 1-2 χωριά της Φλώρινας), μιας και η εκτόξευση ενός πυραύλου απαιτούσε ειδική υποδομή που -πιθανότατα- απουσίαζε από χώρες που συνόρευαν με την Ελλάδα.
Η πρεσβεία επιβεβαίωσε σαν φωτοβολίδες και ότι εμφανίστηκε πάνω από το Όρος Μπέλες, το Όρος Πάικο, τη Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν η εξήγηση αυτή δεν ανταποκρινόταν στο ύψος πτήσης και στη ταχύτητα των αντικειμένων.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Εμπρός» έγραψε και για τέσσερις ακόμα «ρουκέτες» που παρατηρήθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 1ης Σεπτεμβρίου, πάνω από την Θεσσαλονίκη, το Σιδηρόκαστρο, τα Γιαννιτσά και τη Κατερίνη.
Παρόμοιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γράφτηκαν και για παρόμοιες εμφανίσεις την ίδια μέρα πάνω από τη Σταυρούπολη, το Παρανέστι, τη Δράμα, τη Ποντοκερασιά, τον Ασκό και την Έδεσσα (Gross σ.25, Ελευθερία 7/9/1946, Ακρόπολη 7/9/1946).
Μετά τις μαζικές εμφανίσεις εκείνης της μέρας, ο Ελληνικός Στρατός μη μπορώντας να αιτιολογήσει τα παράξενα εναέρια φαινόμενα, παρά τις επιβεβαιώσεις της Βρετανικής Πρεσβείας ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, κάλεσε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης τον καθηγητή Παύλο Σαντορίνη, θεωρώντας τον ως τον ειδικότερο, αφού από το 1936 ως το 1940 υπήρξε ερευνητής ηλεκτρονικών όπλων στην Ανώτατη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Αμύνης (που υπαγόταν στο Γ.Ε.Σ.).
Το επιτελείο θεωρούσε ότι υπήρχαν βάσιμες υποψίες και έπρεπε να επιβεβαιωθεί άμεσα για το αν πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που πετούσαν πάνω από την Ελλάδα.
Χαμός από ρουκέτες στους ουρανούς
Έως το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου του 1946, δεκάδες αδιευκρίνιστα ιπτάμενα αντικείμενα εμφανίστηκαν πάνω από τον Ελληνικό ουρανό σε 32 διαφορετικές τοποθεσίες!
Τα περιστατικά έλαβαν χώρα κυρίως στη βόρειο Ελλάδα σε: Θεσσαλονίκη, Σταυρούπολη, Θερμαϊκό κόλπο, Παρανέστι, Καστοριά, Νεστόριο, Σέρρες, Δράμα, Ποντοκερασιά, Ασκό, Καβάλα, Θάσο, Παγγαίο, Δοξάτο, Νευροκόπι, Βελεσά, Πάικο, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Σέρβια Κοζάνης, Γρεβενά, Έδεσσα, Βέροια, Γιανιτσά, Αριδαία, Σιδηρόκαστρο, και στην υπόλοιπη χώρα σε: Σάμο, Όλυμπο, Λάρισα, Φάρσαλα και Αθήνα.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1946, η εφημερίδα Ακρόπολη ανέφερε ότι «πριν από τρεις νύχτες» (πιθανότατα στις 4 Σεπτεμβρίου), ιπτάμενα φωτεινά αντικείμενα που αναβόσβηναν, παρατηρήθηκαν σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από μια περιοχή κοντά στην πόλη της Καστοριάς.
Το δημοσίευμα με τον τίτλο «Επιτείνεται το μυστήριο του πυραύλου» θεωρούσε ότι τα εναέρια φώτα ήταν φωτοβολίδες (όπως και τα περιστατικά της 1ης Σεπτεμβρίου) που χρησιμοποιούνταν από κομμουνιστές αντάρτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες Ακρόπολη και Εμπρός, έγραψαν για την εμφάνιση ενός «πυραύλου» που κινούταν από βορειοανατολικά προς τα δυτικά και εξερράγη πάνω από το Θερμαϊκό Κόλπο βγάζοντας πράσινες φλόγες.
Βέβαια αναφέρθηκαν και πολλές άλλες «ρουκέτες» την ίδια νύχτα, πάνω από τα Φάρσαλα και τη Λάρισα στις 4:30πμ, πάνω από την Κοζάνη και τις Σερβιές σε υψόμετρο 500 μέτρων γύρο στις 5:00πμ, πάνω από τη Θεσσαλονίκη στις 5:15πμ, και πάνω από τα χωριά Νικηφόρο Δράμας, Άγιο Αθανάσιο & Πολύκαρπο στις 5:30πμ (εφημερίδα Ελευθερία, 8/11/46).
Οι καταγραφές εκείνης της μέρας συνεχίστηκαν με ένα τηλεγράφημα από Καβάλα, που ανέφερε ότι δύο «πύραυλοι» πέρασαν πάνω από τη συγκεκριμένη πόλη (όπως πάντα από βορρά προς νότο) μεταξύ 6 και 7 το πρωί, ενώ η εφημερίδα «Εμπρός» μιλούσε και για μια πρόσκρουση ενός πυραύλου -προερχόμενου από τη Γιουγκοσλαβία- κοντά στο χωριό Νίκη στα Ελληνικό-Γιουγκοσλαβικά σύνορα.
Την ίδια ημέρα, η εφημερίδα «το Έθνος» ανέφερε ότι ειδικές ομάδες αξιωματικών είχαν αρχίσει έρευνες σχετικά με τις προελεύσεις των ρουκετών των τελευταίων ημερών και ειδικά για τα συντρίμμια δύο που είχαν εκραγεί, η μία πάνω από την πόλη της Αριδαίας κοντά στα σύνορα με Γιουγκοσλαβία (με εκκωφαντικό θόρυβο) και η άλλη βόρεια του Ολύμπου.
Οι ρουκέτες φαντάσματα, 8 ημέρες μετά την πρώτη τους εμφάνιση, δεν έλεγαν να σταματήσουν τις διελεύσεις τους από τον ελληνικό ουρανό. Η εφημερίδα «Βραδινή» της 9ης Σεπτεμβρίου του 1946 ανέφερε ότι την προηγούμενη μέρα (8 Σεπτεμβρίου), στις 5 το πρωί, ακόμα ένας μυστηριώδης πύραυλος πέρασε πάνω από τις πόλεις του κάτω Νευροκοπίου και του Δοξάτου, συνέχισε πάνω από τη Θάσο και χάθηκε στον ορίζοντα κατευθυνόμενος νότια.
Η εφημερίδα μιλούσε και για ακόμα έναν «πύραυλο» εκείνη τη μέρα, που πέρασε στις 4:30 π.μ, πάνω από τη κωμόπολη των Φαρσάλων στη Λάρισα.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Ακρόπολη» ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα στις 10:00 μ.μ, τρεις «ρουκέτες» που άφηναν κόκκινο καπνό εθεάθησαν πάνω από την Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 7:40 μ.μ μια ακόμα φωτεινή βολίδα παρατηρήθηκε να κινείται νότια κοντά στο βουνό Παγγαίο της Ανατολικής Μακεδονίας.
Για ακόμα μία φορά, η εφημερίδα «Ακρόπολη» έγραψε ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου, εθεάθησαν πάνω από την Αθήνα και άλλοι παρόμοιοι «πύραυλοι» που έβγαζαν κόκκινο καπνό, και αυτοί με κίνηση από βορρά προς νότο.
Την συγκεκριμένη μέρα η εφημερίδα «Εμπρός» περιελάμβανε μία συνέντευξη ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού (χωρίς να αναφέρει το όνομα του) που δήλωνε ότι υπάρχουν τρεις θεωρίες όσον αφορά την προέλευση των μυστηριωδών «ρουκετών».
Είτε ξεκίνησαν από κομμουνιστές αντάρτες που λάμβαναν στρατιωτική βοήθεια από τις γειτονικές χώρες, ή από στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα ελληνικά σύνορα, ή από αεροσκάφη που πετούσαν σε μεγάλα υψόμετρα και δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι. Χωρίς, βέβαια, σε καμία περίπτωση από τις παραπάνω να αναφέρεται και ο τελικός προορισμός.
Παρέμβαση Πρωθυπουργού
Με το θέμα δεν ασχολήθηκαν μόνο οι εφημερίδες της εποχής αλλά και ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης που σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος στέλνει τις ρουκέτες, ούτε από ποια κατεύθυνση έρχονται! Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι εμφανίστηκαν και σε άλλες χώρες, ενώ υψηλά στελέχη της Βρετανίας τις χαρακτηρίζουν αδιευκρίνιστες!».
Ο τότε προσωρινός Υπουργός Εξωτερικών, Στεφανόπουλος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ανακοινώνοντας ότι είχε διαταχθεί να εξακριβωθεί η κατεύθυνση των ιπτάμενων αντικειμένων.
Τα ιπτάμενα αντικείμενα, όπως ανέφερε, εθεάθησαν πάνω από την Θεσσαλονίκη, την Δράμα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 06/09/1946.
Το φαινόμενο των Ελληνικών Ghost Rockets, μετά την 11ήμερη αναστάτωση που προκάλεσε το Σεπτέμβριο του 1946, τελικά αποσιωπήθηκε άμεσα και έμεινε θαμμένο για πολλά χρόνια…
Τον Μάιο του 1948, ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες εμφανίσεις των Ghost Rockets η εφημερίδα «Ελευθερία» σε μια πολύ σύντομη αναφορά παρουσίασε την ανησυχία του Ελληνικού Στρατού για μερικές ακόμα φωτεινές «ρουκέτες» που εμφανίστηκαν τότε στις περιοχές του Χέρσου, της Δοϊράνης, της Καλλινδρίας και της Κατερίνης (εφημερίδα Ελευθερία, 8/5/1948).
Όμως, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια περαιτέρω επίσημη έρευνα ή ανάλυση από κλιμάκια του Στρατού, αφού δεν υπήρχε κανένας βαθμός επικινδυνότητας όπως αναφέρθηκε εκ των έσω.
Ιπτάμενοι Δίσκοι
Στις 23 Μαρτίου του 1950, τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων ήταν πάλι γεμάτα από πομπώδεις τίτλους, σχετικά με την εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Τηλεγραφήματα από την Ιταλία ανέφεραν ότι μυστηριώδεις πτητικές μηχανές εθεάθησαν στην περιφέρεια της Σαβόνας ενώ ένας από τους πολλούς αυτόπτες μάρτυρες βεβαίωνε ότι οι παράξενες αυτές μηχανές πετούσαν σε ύψος περίπου τριών χιλιάδων μέτρων και είχαν φωτεινή ουρά.
Ένα άλλο τηλεγράφημα από την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Αυστρία, τόνιζε ότι πολλοί κάτοικοι του Ίνσμπρουκ, που βρίσκονταν στην πλατεία της πόλης τους, είδαν το απόγευμα εκείνης της ημέρας «ένα παράδοξο ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο ήταν στρογγυλό και έλαμπε σαν ατόφιο ασήμι».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παρευρισκομένων στην πλατεία, το εν λόγω μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο παρέμεινε για αρκετή ώρα να αιωρείται ακίνητο, ενώ κατά διαστήματα εξέβαλε δυνατές λάμψεις, σαν φλόγες. Τελικά, ο ιπτάμενος δίσκος εξαφανίστηκε με μεγάλη ταχύτητα, κατευθυνόμενος προς τον βορρά.
Οι επίσημες Αρχές των χωρών της Ευρώπης τελούσαν υπό σύγχυση και αρνούνταν να σχολιάσουν τα πολλά ανεξήγητα περιστατικά εμφάνισης των μυστηριωδών ιπτάμενων δίσκων. Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 24/03/1950…
Στην Αμαλιάδα το 1950
Στις 14 Απριλίου του 1950, γύρω στις εννιά το βράδυ, τα μέλη ενός συνεργείου μηχανικών, που βρίσκονταν στη δημόσια οδό κοντά στο χωριό Μαραθιά της Αμαλιάδας, αντιλήφθηκαν ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό.
Η άγνωστης ταυτότητας πτητική μηχανή ήταν κατάφωτη και κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με κατεύθυνση από τα βορειοανατολικά προς τα νότια. Μάλιστα, ο μηχανικός Λεωνίδας Μανούσος, περιγράφοντας το παράξενο αυτό φαινόμενο, ήταν βέβαιος ότι επρόκειτο περί ιπτάμενου δίσκου, που πετούσε σε χαμηλό ύψος και εκτόξευε φλόγες, που φώτιζαν τα πάντα στο πέρασμά του.
Εξάλλου, πολλοί κάτοικοι του Πύργου Ηλείας ισχυρίζονταν ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του συνταρακτικού αυτού περιστατικού και δήλωναν κατάπληκτοι ότι το αντιλήφθηκαν κυρίως, όταν ο ιπτάμενος δίσκος απομακρυνόταν από την περιοχή.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 15/04/1950… Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο της Guardian, ακόμα και ο Βρετανός πρόξενος είχε δει ένα περίεργο φως στον ουρανό εκείνο το βράδυ, το οποίο θεώρησε πιθανό πυροτέχνημα, μιας και ήταν αρκετά κοντά στο έδαφος.
Η Ζαχλωρού, είναι ένα μικρό χωριουδάκι μεταξύ Διακοφτού και Καλαβρύτων και είχε την τιμή τον Οκτώβριο του 1954 να δεχτεί την επίσκεψη δύο ιπτάμενων δίσκων, και να γίνουν μάλιστα αντιληπτοί από πλειάδα γνωστών και εξαιρετικών ηθοποιών κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Γκόλφω».
Τα ιπτάμενα αντικείμενα εντόπισε πρώτος ο γνωστός ηθοποιός, Μίμης Φωτόπουλος ο οποίος σταμάτησε το γύρισμα και έδειξε με το χέρι του τον ουρανό. (Μίμης Φωτόπουλος, Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκος Καζής, ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος και ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν μερικοί μόνο από τους αυτόπτες μάρτυρες).
Γύρισαν όλοι και είδαν κατάπληκτοι, δύο μεταλλικά αντικείμενα, σε σχήμα τηγανιού χωρίς χερούλι, που έτρεχαν με εξωφρενική ταχύτητα στον ουρανό.
Όπως ανέφερε ο Φιλοποίμην Φίνος «..ήταν δύο ιπτάμενοι δίσκοι, που άστραφταν στον ήλιο και είχαν γύρω – γύρω κάποιου είδους φωτοστέφανου.
Πετούσαν με μεγάλη ταχύτητα κρατώντας ορισμένη απόσταση το ένα απ’το άλλο.
Σε μια στιγμή ο πρώτος έκανε κάτι περίεργα «λουπιγκ» κι ύστερα πήρε πάλι σταθερή πορεία με κατεύθυνση προς την Κόρινθο, ακολουθούμενος, σε ίδια απόσταση από το άλλο.
Και αυτό το πράγμα δεν το είδε μόνο ένας.
Το είδαν συγχρόνως 10-15 άνθρωποι, ηθοποιοί και τεχνίτες, που αποτελούσαν το συνεργείο της Φίνος Φίλμ». Απογευματινή 27/10/1954.
Στη Δράμα το 1954
Νέα θέαση Ιπτάμενων Δίσκων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα πάνω από τη Δράμα, αποκαλύπτει έγγραφο της CIA τον Ιανουάριο του 1954. Όπως αναφέρει άγνωστο σκάφος πετούσε πάνω από τη Δράμα στις 11 Αυγούστου του 1953.
«Αναφέρθηκε στη Δράμα, ένα φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα ρουκέτας, στις 22:25, νοτιοανατολικά πάνω από την πόλη. Το αντικείμενο αιωρήθηκε στον ουρανό σε χαμηλό ύψος, έμεινε σταθερό για 3-4 λεπτά και μετά εξαφανίστηκε».
Τον Ιούλιο του 1965, οι ιπτάμενοι δίσκοι βρίσκονταν παντού στον πλανήτη, όπως καταμαρτυρούσαν οι σχεδόν καθημερινές δημοσιεύσεις στον παγκόσμιο Τύπο. Οι επιστήμονες βίωναν μια αλλόκοτη έξαψη και οι άνθρωποι, μια πρωτόγνωρη ανησυχία.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», στις 13/07/1965…