Καμπανάκι από τους ειδικούς: Προ των πυλών σοβαρή λειψυδρία στη χώρα – «Μείωση βροχοπτώσεων ως και 50%»

Must Read

Τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς το φαινόμενο της έντονης ξηρασίας, που αντιμετωπίζει φέτος η χώρα, με την σοβαρή λειψυδρία να βρίσκεται προ των πυλών.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, που έκαναν από νωρίς την εμφάνισή τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τα υδάτινα αποθέματα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζονται συρρικνωμένα κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν μείωση αποθεμάτων κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα νησιά, με τις μονάδες αφαλάτωσης της Λέρου να υπολειτουργούν, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συγκεκριμένη κατάσταση»

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί, η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φελώνη, τονίζοντας πως:

«Αλλάζει το κλίμα μας και αυτό το βλέπουμε. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, είναι πολύ πάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετια, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%, οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται, οδηγεί σε χαμηλές στάθμες στους υπόγειους υδροφορίες».

Όπως εξήγησε η κ. Φελώνη, το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μπροστά μας, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλημα με τις υποδομές. Ειδικότερα, σημείωσε πως οι μονάδες αφαλάτωσης είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας κι αυτό που βιώνουν τα ελληνικά νησιά σήμερα είναι εξωπραγματικό. «Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις Κυκλάδες, ακόμα και σε νησιά των Δωδεκανήσων. Το πρόβλημα με τη Λευκάδα είναι κάπως διαφορετικό, έχει να κάνει με το νερό που φτάνει σε ημερήσια βάση στην περιοχή. Και η Κρήτη έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται περισσότερο στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα ως προς τα αποθέματα στα επιφανειακά συστήματα, όμως το ότι έχουμε πιο θερμούς χειμώνες και χαμηλότερες χιονοπτώσεις, δυσχεραίνει την κατάσταση με τα υπόγεια αποθέματα που είναι χαμηλές οι στάθμες», επεσήμανε.

«Δεν υπάρχει χιονόπτωση ή βροχόπτωση όλο τον χειμώνα οπότε η στάθμη είναι πολύ χαμηλή»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, σημείωσε πως στην βόρεια Ελλάδα και την περιοχή του Νέστου είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς μια πιο ορθολογική χρήση των νερών για την άρδευση. Δίνουμε αγώνα. Δε μιλάμε για λειψυδρία σε τέτοιον βαθμό, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο φράγμα στον Θησαυρό στην Δράμα, το οποίο γεμίζει από νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει χιονόπτωση ή βροχόπτωση όλο τον χειμώνα οπότε η στάθμη είναι πολύ χαμηλή. (…) Υπάρχουν σπαρτά τα οποία έχουν πληγεί και δε θα έχουν την αντίστοιχη παραγωγή με άλλες χρονιές. Γίνεται μια πολύ προσεκτική διαχείριση ώστε να υπάρχει νερό για τους παραγωγούς», υπογράμμισε.

«Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών»

Αναφορά στο ζήτημα έκανε και ο δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης, καθώς το νησί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

«Χρόνια τώρα η ανομβρία χτυπάει την πόρτα μας. Η περιβαλλοντική αλλαγή είναι πασίγνωστη. Στη Λευκάδα έχουμε μεν πηγές (…) αλλά πρέπει να έχουμε και σύγχρονο δίκτυο. Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διαρροές κατά την πορεία του νερού. Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να μην κατανοούν ότι το νερό είναι πολύτιμο κάνουν και σπατάλες και παραβάσεις. Προκειμένου να ποτίσουν τα μποστάνια τους, καμία φορά βάζουν λάστιχα και γίνεται διαρροή πιο έντονη από ό,τι περιμένει κανένας», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μεγανήσι είπε:

«Έχουμε σημαντικές διακοπές νερού στο Μεγανήσι, γιατί αρκετές από τις γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Το Φρύνι στερείται νερού καμία 20αρια μέρες. Γίνεται μια προσπάθεια να τους πάμε νερό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Δίνουν δις στον διεφθαρμένο Ζελένσκι, αρπάζουν μίζες από την διασπάθιση δημοσίου χρήματος με απευθείας παράνομες συνήθως υπερτιμολογημένες αναθέσεις σε ημετέρους και ξένους πάτρωνες αλλά δεν κάνουν απαραίτητα έργα υποδομής για την ευπρεπή διαβίωση των νεοελλήνων που τους χρυσοπληρώνουμε και τους συντηρούμε στην εξουσία καταχρηστικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This