Τα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας που καθόρισαν την Ελλάδα του 2020! (video)

Must Read

Και να που το 2019 μας αποχαιρέτησε!

Μαζί του ωστόσο δεν φεύγει μόνο μια χρονιά αλλά μια ολόκληρη δεκαετία. Μια δύσκολη δεκαετία. Δέκα χρόνια κατά τα οποία ο λαός μας δοκιμάστηκε σκληρά και δοκιμάζεται ακόμα αλλά με την διαφορά ότι σήμερα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Όχι πολύ καλύτερα αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να πεις ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.

Αξίζει όμως να επιχειρήσουμε μια μικρή πολιτική ανασκόπηση της δεκαετίας. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Η δεκαετία ξεκίνησε με την ελπίδα ότι «λεφτά υπάρχουν». Με αυτό το προεκλογικό σύνθημα κατάφερε ο Γιώργος Παπανδρέου  να εκλεγεί πρωθυπουργός. Πέντε μήνες όμως μετά ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή μας στο ΔΝΤ.

Στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ είχαμε την φωτιά στην Marfin με πέντε νεκρούς. Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2011 η Αθήνα γνώρισε το φαινόμενο των «αγανακτισμένων». Μεγάλες διαδηλώσεις μερικές εκ των οποίων άγγιξαν και το μισό εκατομμύριο κόσμο και στο τέλος κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ακολούθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου που με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο και την ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων που ονομάστηκε PSI. Το καλοκαίρι του 2012 η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός μετά από  διπλές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που πληρώνει το  μάρμαρα για τα μνημόνια, κατακρημνιζόμενο στο 13%. Η Χρυσή Αυγή μπαίνει στην βουλή με το διόλου ευκαταφρόνητο 6%.

Το καλοκαίρι του 2013, μετά από ένα χρόνο κυβέρνησης Σαμαρά και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης. κλείνει η ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας και δυο μήνες μετά δολοφονούνται τρία μέλη της Χρυσής Αυγής, έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Ένα χρόνο μετά το καλοκαίρι του 2014 το περίφημο mail Χαρδούβελη μένει αναπάντητο… και η χώρα οδηγείτε σε εκλογές λίγους μήνες μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στις 25 Ιανουαρίου. Οι σηκωμένοι γιακάδες και τα λαχουρέ πουκάμισα του Βαρουφάκη τρομάζουν την Ευρώπη. Τα αποθεματικά των ταμείων εξαντλούνται καθώς η διαπραγμάτευση τραβάει σε χρόνο και φτάνουμε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού με τις τράπεζες κλειστές.

Το όχι επικρατεί με ένα τεράστιο ποσοστό αλλά ο Τσίπρας μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση υπογράφει τρίτο μνημόνιο το οποίο ψηφίζεται λίγο μετά από όλα τα κόμματα. Βρισκόμαστε επίσης στην εποχή του περίφημου «οι μετανάστες λιάζονται» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου το οποίο χαρακτήρισε μια εποχή και κυρίως την πολιτική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό.

Ο Τσίπρας επανεξελέγεται πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015 και συμπράττει με τον Πάνο Καμμένο.  Αφήγημα τώρα είναι το παράλληλο πρόγραμμα που στην συνέχεια γίνεται πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αλλά καμπή για την δημοτικότητα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το Σκοπιανό. Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 έχει διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης για συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Λίγους μήνες μετά αρχίζουν οι τεράστιες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις ενάντια στην συμφωνία. Αγνοώντας την κοινή γνώμη και χαρακτηρίζοντας τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις «ετερόκλητο όχλο», ο Τσίπρας επιλέγει το συμβολικής σημασίας έδαφος των Πρεσπών για να υπογράψει την συμφωνία με τον Ζάεφ, την ώρα που στο κοντινό Πισοδέρι μαίνονται μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Ενα χρόνο μετά από αυτά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονται πανηγυρικά (από τις ελάχιστες φορές μες στην δεκαετία) και η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση αφού κατάφερε να καβαλήσει το κύμα της λαϊκής  αγανάκτησης για την συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου αποχαιρετήσαμε αυτή την σημαντική από κάθε άποψη δεκαετία μέσα στην οποία ζήσαμε πολλά, είδαμε πολλά και βγήκαμε σοφότεροι. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια αφού έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της, με 200.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με το 2010.

Ας κάνει ο καθένας τον απολογισμό του όπως είθισται πάντα με το τέλος κάθε χρονιάς και ας θυμηθούμε και τα καλά και κακά αυτών των δέκα χρόνων. Εμείς ως newsbreak.gr ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά. Και ειδικά για την πατρίδα μας κάνουμε την ευχή μετά τις οικονομικές απώλειες που βιώσαμε να μην αναγκαστούμε να ζήσουμε και απώλεια εθνικού εδάφους.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This