Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους για να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη σε μηνιαία βάση για την αγορά των φαρμάκων τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημά τους για μηδενική συμμετοχή, αν και προβλέπεται «στα χαρτιά».
- Από τον Βασίλη Τζήμτσο – Η φωνή της 4amea με τη Νένα Χρονοπούλου (Κάθε Τετάρτη στην Espresso)
Εν μέσω της ακρίβειας και της ανόδου των τιμών των ειδών ακόμα και πρώτης ανάγκης, χιλιάδες άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να υφίστανται και το υπέρογκο κόστος των φαρμάκων που τους χορηγούνται. Η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείου Υγείας και ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης δεν ενδιαφέρονται να ανακουφίσουν το αβάσταχτο οικονομικό κόστος που υφίσταται αυτή η ευπαθής κατηγορία συμπολιτών μας. Το τραγελαφικό είναι πως πολλοί ανάπηροι πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα, αν και προβλέπεται να έχουν μηδενική συμμετοχή. Η «Espresso» παρουσιάζει συγκεκριμένες συνταγές που δείχνουν πως καταστρατηγείται η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των ατόμων με αναπηρία.
Αν και δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, δύο κωφοί ασθενείς αναγκάζονται να καταβάλλουν επιπλέον 14,79 ευρώ και 1 ευρώ, αντίστοιχα, ανά συνταγή. «Είναι άτομα με αναπηρία που δικαιούνται το 0% στη συνταγογράφηση. Δηλαδή, δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακά τους και παρ’ όλα αυτά βγάζει ένα πληρωτέο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν στη συστηματική ή έκτακτη συνταγογράφησή τους. Αυτό έχει να κάνει με το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής κι έχει να κάνει με τη διαφορά που προκύπτει από τα γενόσημα και από τα πρωτότυπα φάρμακα.
Ειδικά, όμως, στα άτομα με αναπηρία αιτούμαστε και προτείνουμε μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ αυτομάτως να μηδενίζεται το πληρωτέο ποσό των ανθρώπων με αναπηρία κι έτσι να πληρώνουν μόνο το ευρώ της συνταγής ή και καθόλου» μας εξηγεί ο φαρμακοποιός Βασίλης Τσιούτσιας, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος στα Τρίκαλα και εθελοντής της οργάνωσης για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία 4amea. Ομως υπάρχει και μία δεύτερη αδικία που συντελείται, καθώς εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και ως προς τη συνταγογράφηση των ΑμεΑ. Οπως μπορείτε να δείτε σε συνταγή που αφορά άτομο με νοητική υστέρηση, υποχρεούται να πληρώνει συμμετοχή 10%, ήτοι 3 ευρώ, για ένα φάρμακο αξίας 30 ευρώ.
Σε χειρότερη μοίρα είναι ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνει επίδομα αναπηρίας, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει συμμετοχή 25%. Στη συνταγή, που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορείτε να δείτε πως υποχρεώνεται να καταβάλλει συμμετοχή 27,91 ευρώ για ένα φάρμακο αξίας 52,51 ευρώ. Φανταστείτε το μηνιαίο κόστος, αν σε αυτά προστεθούν οι φυσιοθεραπείες, οι εργοθεραπείες και οι άλλες εξετάσεις που πληρώνει για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του… «Τα άτομα με αναπηρία δεν δικαιούνται όλοι 0% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Συνεπώς, θα πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό μηνιαίως, καθόλου ευκαταφρόνητο, για την αγωγή τους, είτε την τακτική τους είτε σε έκτακτες περιπτώσεις. Εχουν συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα με 10% ή 25%. Θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να επαναπροσδιοριστούν τα εισοδηματικά τους κριτήρια προς τα κάτω, ούτως ώστε όλο και περισσότερα άτομα να αποκτήσουν το δικαίωμα μη συμμετοχής στα συνταγογραφούμενά τους φάρμακα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την καθημερινότητά τους, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με παράπλευρες συμπληρωματικές αγωγές, όπως κινησιοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπείες, ή συμμετοχή σε ιδιωτικά κέντρα, όπως είναι ΚΔΑΠ κ.λπ., τα οποία επιβαρύνουν τον καθημερινό τους προϋπολογισμό» επισημαίνει ο φαρμακοποιός και εθελοντής του δικτύου υποστήριξης ατόμων με αναπηρία 4amea κ. Τσιούτσιας.
Καταλήγοντας, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία προκαταρκτική και προπαρασκευαστική συνάντηση «για να δούμε το συγκεκριμένο θέμα εφ’ όλης της ύλης, που αφορά τα άτομα με αναπηρία, και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο ανασκευής και προσαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Οι ανάπηροι, οι οικογένειές τους και φαρμακοποιοί ζητούν την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με βάση το ΦΕΚ 2315/Τβ/19-6-2018 και το ΑΠ: ΔΒ3Β/Φ4/οικ.36397, καθώς μόνο οι ασφαλισμένοι που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία, για οποιαδήποτε πάθηση, 80% και άνω από το ΚΕΠΑ έχουν το δικαίωμα της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα.
Οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες με πιστοποιημένη αναπηρία κάτω από 80% είναι υποχρεωμένες να επιβαρύνονται με συμμετοχή 25%, η οποία καθίσταται δυσβάσταχτη λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, που εκτινάσσεται πολλές φορές σε ποσοστά από 40% έως 60%, όταν πρόκειται για λήψη πρωτότυπων φαρμάκων.
Για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους κρίνεται επιβεβλημένη και θεμιτή η επέκταση και γενίκευση της διάταξης της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα και για ασφαλισμένους με πιστοποιημένη αναπηρία και κάτω του 80%, ειδικά αυτήν την περίοδο που αναστενάζουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Διαφορετικά το κράτος πρόνοιας θα παραμένει «στα λόγια» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη…
Πηγή: Espresso