Ποια φρούτα κερδίζουν μερίδιο στις εξαγωγές;

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas

Must Read

Με πρωταγωνιστές τα πυρηνόκαρπα, τη φράουλα και το καρπούζι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών συνεχίζουν με το δεξί την πορεία τους στις αγορές του κόσμου.

  • Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, σχεδόν στο διπλάσιο αυξήθηκαν οι εξαγωγές των κερασιών και των νεκταρινιών, ενώ με θετικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές για τα ροδάκινα και τα καρπούζια.

Οι ποσότητες κερασιών που κατευθύνθηκαν στην εξαγωγή μέχρι τώρα ανέρχονται σε 25.145 τόνους, έναντι 13.880 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ροδάκινων ανήλθαν σε 19.342 τόνους, έναντι 13.083 τόνων πέρσι, των βερίκοκων σε 15.819 τόνους, έναντι 16.366 τόνων πέρσι, και των νεκταρινιών σε 17.292 τόνους, έναντι 9.712 τόνων πέρσι.

Στο ίδιο μήκος και οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες συνεχίζονται με τη ζήτηση να είναι σταθερά ανοδική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε περίπου 77.900 τόνους, αυξημένες κατά 2,7%, έναντι 75.850 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.

Μηδενική ροή για τα εσπεριδοειδή

Μειωμένες κατά 12,8% βαίνουν προς το τέλος τους οι εξαγωγές πορτοκαλιών, φτάνοντας τους 293.751 τόνους, έναντι 337.006 τόνων πέρσι, και των μανταρινιών σε 138.119 τόνους (μείωση κατά 10,9%), έναντι 154.958 τόνων την περίοδο 2022-23.

Οπως σχολιάζουν οι εξαγωγές, σε ό,τι αφορά τα πορτοκάλια η σεζόν άρχισε πολύ καλά για την ποικιλία Navelinas. Στη συνέχεια, όμως, η αγορά πλημμύρισε από αιγυπτιακά πορτοκάλια, η οποία, εκτός από τη σταθερή αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αυτή την εμπορική περίοδο σημείωσε αύξηση των εξαγωγών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, επαναπροσανατολίζοντας τις ποσότητες που προορίζονταν προς την Εγγύς και την Απω Ανατολή, επειδή η πρόσβαση διά θαλάσσης έκλεισε ουσιαστικά λόγω της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η παρουσία προϊόντων χωρών εκτός Ε.Ε. θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα εσπεριδοειδή μας να παραμείνουν ανταγωνιστικά μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου, αν δεν ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε.» σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μείωση και για τις ντομάτες

Οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 28.100 τόνους, έναντι 30.500 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, μειωμένες κατά 8,1%. Την ίδια στιγμή, έχουν ενταθεί και οι εισαγωγές ντομάτας, οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 2.200 τόνους, εκ των οποίων οι 1.000 τόνοι προέρχονται από την Τουρκία. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση των ελληνικών ντοματών, εισήχθησαν 100 τόνοι κυρίως από Πολωνία.

Ανοδο κατά 6,4% παρουσιάζουν οι εξαγωγές αγγουριών, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιουνίου 2024 ανέρχονταν σε 70.648 τόνους, έναντι 66.392 τόνων την περίοδο 2022-23.


Ξένοι «έμποροι» στα καρπούζια

Σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς «εμπόρους» συνεχίζονται η συγκομιδή και η εξαγωγή καρπουζιών. Μέχρι σήμερα οι εξαχθείσες ποσότητες ανέρχονται σε 117.674 τόνους, έναντι 101.867 τόνων πέρσι. «Δυστυχώς, το υγιές εξαγωγικό εμπόριο απομακρύνεται από τη δραστηριοποίησή του σε αυτό το προϊόν, καθότι, όπως καταγγέλλεται από εξαγωγείς-μέλη μας, δραστηριοποιούνται αλλοδαποί έμποροι Ιταλοί, Ρουμάνοι κ.ά. Βαλκάνιοι, με ατυποποίητα από τον αγρό. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ. Ετσι, χωρίς κανέναν έλεγχο διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με αγορά μετρητοίς, που απαγορεύεται από τη φορολογική μας νομοθεσία άνω των 500 με ευρώ» τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This