Μια κυβερνητική επιλογή με μεγάλο ενδιαφέρον, που έχει προκαλέσει ταυτόχρονα και πολλά ερωτηματικά, είναι αυτή του Μιχάλη Πικραμένου στην προεδρία του ΣτΕ.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Ο κ. Πικραμένος, που είχε προαχθεί σε αντιπρόεδρο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είναι αγαπητό πρόσωπο στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δεν πήρε μάλιστα τις περισσότερες ψήφους κατά τη σχετική διαδικασία στη Βουλή, όπου πρώτος αναδείχθηκε ο Διομήδης Κυριλλόπουλος. Προτάθηκε όμως στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, και φυσικά η πρόταση έγινε αποδεκτή.
Τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί, εκκινούν κυρίως από το γεγονός ότι ο κ. Πικραμένος είχε αποδομήσει σε πόρισμά του το 2021 τα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, που αποτέλεσε επί μακρόν κυβερνητικό αφήγημα και συνεχίζει να αποτελεί αφήγημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πικραμένος είχε κληθεί να εξετάσει εάν υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, σε σχέση με τους χειρισμούς του γύρω από το σκάνδαλο Novartis, την περίοδο που ο κ. Αγγελής ήταν επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ειδικώς σε σχέση με την «υπόθεση της Βιένης», όταν ο αντιεισαγγελέας αρνήθηκε να πάρει πληροφορίες από τις αμερικανικές Αρχές για το πολύκροτο σκάνδαλο.
Στο πόρισμά του καταλόγισε στον κ. Αγγελή ευθύνες σχεδόν για όλα τα αδικήματα τα οποία ο τότε αντιπρόεδρος του ΣτΕ εξέτασε, ύστερα από τις αναφορές της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη -κι όχι μόνο- για τη Βιένη, «αδειάζοντας» και τους πιο θερμούς θιασώτες του σεναρίου της πολιτικής σκευωρίας. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Πικραμένος είχε διαπιστώσει σε εκείνο το πόρισμα πως οι χειρισμοί στο πραγματικό σκάνδαλο Novartis διατάραξαν τις καίριας σημασίας επαφές και σχέσεις της Ελλάδας με τις Αρχές των ΗΠΑ στη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό κράτος.
Η δήλωσή του
«Η Πολιτεία με τίμησε, διά του υπουργικού συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Πικραμένος μετά την ανακοίνωση της επιλογής του στην κορυφαία θέση του ανώτατου δικαστηρίου
Η επιλογή του κ. Πικραμένου, που θα μείνει στην προεδρία για τρία χρόνια, έρχεται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού χθες, ταυτόχρονα, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του κ. Φλωρίδη με τίτλο «Κωδικοποίηση διατάξεων για το Συμβούλιο Επικρατείας, Μεταφορά Διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του ΣτΕ».
Το νομοσχέδιο, που ευαγγελίζεται την επιτάχυνση εξέτασης των προσφυγών (σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συσσωρευτεί στο ΣτΕ πλέον περί τις 13.000 υποθέσεις), είχε κατακριθεί από τους δικηγόρους για όξυνση του δημοκρατικού ελλείμματος, καθώς «οι σχετικές ρυθμίσεις περιστέλλουν τα δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, οδηγούν σε στέρηση του δικαιώματος ακρόασης και φαλκιδεύουν ουσιαστικά το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών».
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»