Προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική αγορά ακινήτων το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που αιφνιδιαστικά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το μεσημέρι της Τετάρτης. Αφενός επικρατεί ικανοποίηση που τελικά ύστερα από περισσότερα από 10 χρόνια η Πολιτεία επιχειρεί να ρυθμίσει την αναρχία που επικρατεί, διασφαλίζοντας ένα πλαίσιο ικανό να διευκολύνει τις επενδύσεις, αφετέρου διατυπώνεται σειρά επιφυλάξεων ειδικά για το κατά πόσο προάγει τον τουρισμό που βασίζεται σε μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι σε μικρότερες όπως αυτές που συχνά υπάρχουν στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επεξεργαστεί το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση. Ο χρόνος αυτός παρέχεται, καθώς ορίζεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Προβληματισμός διατυπώνεται επίσης και για το ότι επιβάλλεται τέλος στις χαρακτηριζόμενες κορεσμένες περιοχές που θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο επιπλέον αυτός φόρος θα επιστρέφει στον τουρισμό σε δράσεις όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η διαχείριση των απορριμμάτων των υδάτινων πόρων της ενέργειας και ούτω καθεξής. Επιπλέον είναι εμφανής η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Τουρισμού να περιορίσουν την εκτός σχεδίου δόμηση, ωστόσο αφήνει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο την αποκρυστάλλωση των συγκεκριμένων όρων για μικρές ή μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις.
Η αποσαφήνιση όλων αυτών και ακόμα περισσότερων θεμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε στάση αναμονής μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, αλλά και μικρότερα στην ανάπτυξη παραθεριστικών οικισμών.