Το πρωτοσέλιδο της ημέρας για τις γαλλικές εκλογές: «Ουφ!» για τη νίκη της Αριστεράς και το «φρένο» στην ακροδεξιά

Ο γαλλικός Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Must Read

Χωρίς να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης (289 έδρες), η Αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έκανε την έκπληξη στη Γαλλία, κερδίζοντας την πρώτη θέση. Ενώ, η Κεντροδεξιά συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αποφεύγοντας την πανωλεθρία, ενώ η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, την οποία οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν πρώτη όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Libération νιώθει ανακουφισμένη: «ΟΥΦ»

 

Η Le Figaro τονίζει πως «Το RN αποτυγχάνει, η αριστερά επιβάλλεται στον Μακρόν»
Ο τίτλος της La Croix είναι: «Η Γαλλία λέει όχι στο RN»

 

Και μερικά βρετανικά ΜΜΕ:

Οι Times γράφουν: «Ο ηγέτης της σκληρής αριστεράς διεκδικεί τη νίκη στο γαλλικό εκλογικό σοκ»:

 

 

Οι Financial Times γράφουν: «Η αριστερή συμμαχία της Γαλλίας είναι σε καλό δρόμο για να σταματήσει την άνοδο του RN της Le Pen, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις»
Ο Guardian γράφει: «Έκπληξη για την αριστερά που σπρώχνει τη γαλλική ακροδεξιά στην τρίτη θέση».

 

Ειδικότερα, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Μάλιστα, ο ηγέτης του συνασπισμού της Αριστεράς ήδη προέβη σε… πανηγυρικές δηλώσεις, από χθες, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου, ευχαριστώντας τους Γάλλους πολίτες για την υποστήριξή τους και καλώντας τον νυν πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ, σε παραίτηση. «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση. Χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών, για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν τη δημοκρατία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές.




 

Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές. Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.




Σημειώνεται, πως ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου -όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον «ρίξει», σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Επεισόδια μετά την απρόσμενη νίκη της αριστεράς

Νωρίτερα χθες, επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, καθώς διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν την παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN) να επικρατεί. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα.

Πολλά καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο του Παρισιού είχαν αμπαρώσει τις βιτρίνες και τα παράθυρά τους, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα κινητοποιούνταν κάπου 30.000 αστυνομικοί χθες για να αποφευχθούν επεισόδια, 5.000 στο Παρίσι και προάστιά του.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλη (βόρεια) ανάμεσα σε ακροαριστερούς συγκεντρωμένους και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Στη Ρεν (δυτικά), συνελήφθησαν περίπου 25 άνθρωποι σε επέμβαση δυνάμεων επιβολής της τάξης με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών εναντίον συγκεντρωμένων που φώναζαν συνθήματα όπως «οι πάντες μισούν την αστυνομία». Στη Νάντη, αστυνομικός τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές του έριξαν κοκτέιλ μολότοφ, σύμφωνα με τον Τύπο. Διαδηλωτές εκτόξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που έκαναν και σε αυτή την περίπτωση χρήση δακρυγόνων.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ @Libération

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This