Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών, στο οποίο συμμετείχαν δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, με το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε συλλήψεις 14 συνολικά ατόμων, τα οποία φέρεται να ζητούσαν χρηματικά ανταλλάγματα από καταστηματάρχες κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να τούς «βοηθήσουν» να αποφύγουν τον έλεγχο ή τα πρόστιμα για παραβάσεις.
Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ τον χρόνο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη εννέα δημοτικοί και άλλοι υπάλληλοι, που ναι μεν δεν συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, ωστόσο υποβοηθούσαν το έργο της.
Στο πλαίσιο των ερευνών, το φως της δημοσιότητας βλέπουν σήμερα μια σειρά από φωτογραφίες-ντοκουμέντα από συναντήσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Σε μία από αυτές διακρίνεται το φερόμενο διευθυντικό μέλος της οργάνωσης με έναν δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος, κατά την ΕΛ.ΑΣ., είχε σημαντικό ρόλο σε αυτήν. Δίπλα τους διακρίνεται μια χάρτινη σακούλα, η οποία εικάζεται ότι περιέχει χρήματα από τη δράση τους:
Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται πάλι το φερόμενο διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης, αυτή τη φορά με τον αδελφό της υπαλλήλου στην οποία επίσης αποδίδεται διευθυντικός ρόλος στην οργάνωση και στον οποίο -κατά πληροφορίες- αποδίδεται ο ρόλος του «εισπράκτορα» της οργάνωσης:
Στη φωτογραφία που ακολουθεί διακρίνεται η φερόμενη υπάλληλος με ηγετικό ρόλο στην οργάνωση με τον αδελφό της. Η υπάλληλος στην εν λόγω φωτογραφία διακρίνεται να κρατά έναν φάκελο:
Το φερόμενο μέλος της οργάνωσης που είχε ρόλο «εισπράκτορα», φαίνεται στις ακόλουθες φωτογραφίες με χρήματα στο χέρι:
Η καταγγελία που «έκαψε» τους εκβιαστές
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από μια καταγγελία που έφτασε στις Αρχές στις 12/4, στην οποία ιδιοκτήτης επιχείρησης στο κέντρο της πρωτεύουσας ανέφερε: «Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο».
Όπως περιγράφει, «δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε, στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως (αναφέρεται γυναικείο όνομα) και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μη γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα, μετά από λίγες μέρες, ως δια μαγείας, έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση».
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικοί της δράσης του κυκλώματος είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και μηνύματα όπως αυτό, στο οποίο ιδιοκτήτης καταστήματος, ο οποίος, παρότι είχε πληρώσει αδρά το κύκλωμα, πληροφορείται ενοχλημένος ότι θα τού αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα: «Θεωρώ ότι το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι, δηλαδή; Να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία, και να δίνουμε αυτά τα χρήματα;».
Σε άλλον διάλογο, η υπάλληλος, μέλος του κυκλώματος, παίρνει τηλέφωνο έναν καταστηματάρχη, για να συνεννοηθούν για τα χρήματα που τούς οφείλει:
- Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
- Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.
- Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην «…». 22 του μηνός έχουμε.
- Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
- Κατηγορούμενη: 22.
- Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
- Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες, γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα ‘γραφα την ώρα που μου τα ‘λεγες. Λοιπόν, 22. 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
- Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.
- Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.
- Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
- Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.
- Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ’ τα αφήσω.
- Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου, και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον «…».
Δείτε επίσης:
- Εκβιασμοί σε ιδιοκτήτες καταστημάτων: Σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι – Η δράση της σπείρας
- Συνελήφθησαν 14 άτομα από το Εσωτερικών Υποθέσεων για εκβιασμούς σε καταστηματάρχες στην Αθήνα
Ωραίοι ως Έλληνες… Σε ποιά τρύπα να κρυφτώ Θεέ μου;