Δέος κατέλαβε τους κατοίκους της ακριτικής Σύμης, όταν αντίκρισαν το θλιβερό θέαμα που παρουσίαζε το μοναστήρι του Αγίου Μερκουρίου, το οποίο είχε ισοπεδωθεί από τους βράχους που το καταπλάκωσαν, κατά την διάρκεια των σφοδρών βροχοπτώσεων που έφερε η «Ζηνοβία», αλλά… άφησαν ανέγγιχτη την Αγία Τράπεζα!
Τις προηγούμενες ημέρες το ακριτικό νησάκι έπληξε πρωτοφανής κακοκαιρία και, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που στρώθηκε με χιόνι, όμως οι μεγάλες ποσότητες νερού που έφεραν οι καταιγίδες προκάλεσαν διάβρωση στην πλαγιά πάνω από το μικρό μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή του Νημποριού, με αποτέλεσμα την καταστροφική κατολίσθηση.
Οι βράχοι κύλησαν πάνω στο μοναστήρι και το μετέτρεψαν κυριολεκτικά σε μια σωρό από μπάζα. Αυτό, όμως, που άφησε έκθαμβο τον κ. Μερκούρη Φαρμακίδη, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το μοναστήρι, είναι ότι η Αγία Τράπεζα μέσα στο ιερό είχε μείνει άθικτη, παρά την ολοκληρωτική κατάρρευση του κτίσματος!
Θερμές ευχαριστίες σε όσους συμπαραστάθηκαν
«Σήμερα ξημέρωσε η πιο εφιαλτική μέρα της ζωής μας. Σαν οικογένεια έχουμε αντιμετωπίσει πολλές καταστροφές, αλλά αυτό που αντίκρισα σήμερα μας πόνεσε περισσότερο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η Αγία Τράπεζα έμεινε άθικτη. Εύχομαι ο άγιος Μερκούρης να πήρε όλα τα κακά του κόσμου στους ώμους του και να μην άντεξε το βάρος τους. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, τον Δήμαρχο, τον Αγαπητό Σκιαθίτη και όλους όσους έτρεξαν για συμπαράσταση», έγραψε ο κ. Φαρμακίδης στη σελίδα του στο Facebook, γι’ αυτό το πραγματικά παράδοξο και, για πολλούς, σημαδιακό περιστατικό.
Άλλωστε, οι εικόνες που δείχνουν περίτρανα ότι, μόνο από τύχη δεν κατέληξε στην Αγία Τράπεζα κάποιο από τα μεγάλα βράχια που έπεσαν σαν βροχή πάνω στο κτίσμα, κάνουν τους πιστούς να συζητούν για σημάδι του Αγίου.
Διαβάστε επίσης: Κίναρος: Βρέθηκε σώα η κυρία Ρηνιώ
Ο κ. Φαρμακίδης διατηρούσε το μοναστήρι του Αγίου Μερκουρίου με πολύ κόπο και αγάπη, ώστε στη γιορτή του Άγιου στις 25 Νοεμβρίου να υποδέχεται περίλαμπρο τους πιστούς. Βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανοικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα, γι’ αυτό και την εποπτεία του έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Από την πρώτη στιγμή, η Μητρόπολη και η δημοτική αρχή ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να σωθεί ό,τι σώζεται, ενώ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του μοναστηριού.