Αλλεργία, ένας ύπουλος εχθρός, σε παγκόσμια κλίμακα. Tα επίσημα στατιστικά στοιχεία μόνο για την Ελλάδα δείχνουν ότι τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Για τον θάνατο 180.000 ατόμων, εξάλλου, κάθε χρόνο, παγκοσμίως, ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα οι αλλεργίες.
Το 22% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχει από κάποια μορφή, ενώ τα στατιστικά στοιχεία για την χώρα μας δείχνουν ότι ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποια μορφή αλλεργίας κατά την διάρκεια της ζωής του.
Τα στοιχεία παρουσίασε το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 8η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας. Στόχος της ημέρας είναι πάντα η ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία.
Ο ορισμός
Αλλεργία ιατρικώς, όπως αναλύεται, είναι μια υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος (αντίδραση υπερευαισθησίας) σε ουσία (αλλεργιογόνο), που δεν προκαλεί αντίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων. Προϋποθέτει την ύπαρξη προγενέστερης έκθεσης (ευαισθητοποίηση) στο ίδιο αντιγόνο, που έχει επιφέρει την ανάπτυξη αντισωμάτων, έναντι του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι παιδιά που έχουν θηλάσει, όπως και αυτά που έχουν μεγαλώσει σε μη «στείρο» περιβάλλον (μη υπερβολικής καθαριότητας) αναπτύσσουν λιγότερες υπερευαισθησίες τύπου Ι και ΙΙ. Κατά συνέπεια, μία μητέρα μπορεί να ωφελήσει το παιδί της, με το να επιδιώξει τον θηλασμό του, την εξασφάλιση οικογενειακού περιβάλλοντος, χωρίς καταχρήσεις απολυμαντικών και την αποφυγή του κατ’ οίκον περιορισμού του.