Ηχηρό καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία και την φθίνουσα πορεία της, αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τύπο της Γερμανίας και τα οποία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 41% στις χρεοκοπίες εταιρειών της μέχρι πρόσφατα κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το ποσοστό επιτυχίας στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, μειώθηκε.
Από 96 προσπάθειες αναδιάρθρωσης, οι 40 οδήγησαν σε κλείσιμο εργοστασίου ή μαζική αφερεγγυότητα –αύξηση 43% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τότε, χρειάστηκε να κλείσουν μόνο 28 εταιρείες, ενώ δόθηκε δεύτερη ευκαιρία σε 67.
Ανάμεσα στις χρεοκοπημένες φίρμες, βρίσκονται και μεγάλα ονόματα όπως η Esprit, η FTI και η αλυσίδα Galeria Kaufhof, ενώ σοβαρά επλήγησαν ακόμα εταιρείες real estate, προμηθευτές αυτοκινήτων και εταιρείες μηχανολογίας.
Στους δύο τελευταίους κλάδους μάλιστα, η πιθανότητα θετικού αποτελέσματος μετά από κατάθεση αφερεγγυότητας είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο.
Επιπλέον, οι προμηθευτές αυτοκινήτων της Γερμανίας είναι «θορυβημένοι» επειδή η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα και οι επακόλουθες πωλήσεις δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, ο τομέας θα μπορούσε να «μετατραπεί από ευκαιρία ανάπτυξης σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο».
Όταν μιλούν οι αριθμοί
Σύμφωνα με την Handelsblatt η οποία επικαλείται μελέτη της εταιρείας συμβούλων στον τομέα της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων Falkensteg, η αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι 41%, με 162 γερμανικές εταιρείες που είχαν κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ να «βαράνε κανόνι» (έναντι 115 πέρυσι)!
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από την αύξηση 30% που περίμεναν ήδη οι ειδικοί σε θέματα αναδιάρθρωσης, στην αρχή του έτους.
Μόνο το 2020 σημειώθηκαν περισσότερες μεγάλες πτωχεύσεις τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία, με 173 υποθέσεις.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, υπήρξαν 56 επιτυχημένες διαδικαστικές λύσεις με τη μορφή μιας εταιρικής πώλησης ή μιας λύσης σχεδίου αφερεγγυότητας. Ωστόσο, ο μέσος όρος της πενταετίας είναι περίπου 63 εταιρείες.
«Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων των δύο τελευταίων ετών, αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στο σημερινό τοπίο της αφερεγγυότητας», αναφέρει σε σχετική δήλωση η Falkensteg.
Όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Έτσι, η ανάλυση της Falkenstag έδειξε ότι από τις 279 εταιρείες που εξετάστηκαν και υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης το 2023, μόνο το 35% μπόρεσε να σωθεί μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024 – μέσω πώλησης σε επενδυτή, ή επειδή οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αφερεγγυότητας.
Μεταξύ των λόγων για αυτήν την κατάσταση, η Handelsblatt επισημαίνει τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, την αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και την αβεβαιότητα που προκαλείται από παγκόσμιες κρίσεις και αρνητικές προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία.
«Η διάσωση εταιρειών από την αφερεγγυότητα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Jonas Eckhardt, συνεργάτης της Falkensteg. Τα υψηλά επιτόκια καθιστούν ακριβότερη την εξαγορά αφερέγγυων εταιρειών, είπε ακόμα, καθώς «οι αβέβαιες πωλήσεις λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης αποθαρρύνουν τους πιθανούς επενδυτές».
Ενώ η άνοδος των πτωχεύσεων μεταξύ μεγάλων εταιρειών οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, το «αγκομαχητό» της οικονομικής μηχανής της Γερμανίας, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, σχολίασε η Falkensteg.
Ιδιαίτερα επηρεάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024:
- ο κλάδος των ακινήτων (30 μεγάλες πτωχεύσεις / +233% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι),
- οι προμηθευτές αυτοκινήτων (20 / +66,7%),
- το λιανικό εμπόριο (18 / 0%),
- η υγειονομική περίθαλψη (17 / 30,8%) %),
- κατασκευαστές μεταλλικών ειδών (16 / 45,5%),
- εταιρείες μόδας (14 / -22%) και
- εταιρείες μηχανολογίας (13 / +44,4%).
«Ο αριθμός των πτωχεύσεων φέτος θα είναι τουλάχιστον 40% υψηλότερος από πέρυσι – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025», αναμένει ο Eckhardt.
🇩🇪 Bankruptcies in Germany exceed expectations: significantly more large companies got into financial difficulties in H1-2024 compared to H1-2023, with real estate companies, auto suppliers and mechanical engineering companies being particularly severely hit
162 companies with a… pic.twitter.com/ehUGOSviGr
— Nikolay Kolarov, CFA (@libertniko) July 9, 2024
Προειδοποιητικά καμπανάκια και δυσοίωνες προβλέψεις
Στις 25 Ιουνίου, η γερμανική πιστωτική εταιρεία Creditreform ανέφερε ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφτασε τις 11.000, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,2% το 2024. Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,3% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εμπειρογνώμονες από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας σημείωσαν στα τέλη του περασμένου έτους μείωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού λόγω της αύξησης των τιμών καταναλωτή.
Ο Jonas Eckhardt προβλέπει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα:
«Πολλές εταιρείες πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσουν στη δυναμική του διεθνούς εμπορίου. Ωστόσο, οι υπερβολικές ρυθμίσεις, οι υψηλές τιμές και οι φόροι της ενέργειας, οι ανεπαρκείς υποδομές και τα αναξιόπιστα χρηματοδοτικά προγράμματα επιβραδύνουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό. Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή πολύ υποτονική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο αριθμό των πτωχεύσεων».
Οι κατασκευαστές μεταλλικών ειδών, συχνά κορυφαίος δείκτης για άλλες βιομηχανίες, έχουν ήδη καταγράψει αύξηση 45% στις χρεοκοπίες.
Ποιός ξέρει πόσο χρήμα έχουν μαζέψει στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι Γερμανοί ιδιοκτήτες και μέτοχοι αυτών των εταιρειών πριν ρίξουν κανόνι στην αγορά και τους εργαζόμενούς τους.
Στο διάολο να πάνε, μπορούν?