Αναζητούν… τη σωτηρία μέσω Γαλλίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η προσπάθεια όλων των πλευρών να διαβαστεί σωστά το αποτέλεσμα των συνεργασιών

Must Read

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία αναζωπυρώνει στην Ελλάδα το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που καιρό τώρα άνοιξαν επίμονα τον διάλογο -Αριστερό Δίκτυο με τους Τεμπονέρα, Κοτσακά, Τσιόκα κ.ά., Σπίρτζης και Ολγα Γεροβασίλη από τους παλιούς προεδρικούς- έχουν αναθαρρήσει και ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία με ταχύτερα βήματα.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Από την πλευρά του ο Κασσελάκης, που βλέπει -και σωστά- ότι η κατάσταση στη Γαλλία κινείται στην κόψη του ξυραφιού και ότι οι δεσμοί στο εσωτερικό του Λαϊκού Μετώπου θα δοκιμαστούν, επιστρέφει στη θέση «ας περιμένουμε να δούμε» και συνιστά υπομονή. Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε ο ίδιος ούτε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. καίγονται να συναινέσουν σε μια ουσιαστική διαδικασία όπου θα παιχτεί η καρέκλα τους.

Το γεγονός που σημειώνει προσεκτικά η πολιτική αγορά είναι η βεβαιότητα του Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει εσαεί η «ηγέτιδα δύναμη της Κεντροαριστεράς», την ώρα που μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η φθορά του κόμματος συνεχίζεται, ενώ η δημοτικότητα του ίδιου υποχωρεί.

Αντίθετη εικόνα μεταφέρουν κομματικές πηγές που υποστηρίζουν ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να μας ακούσει και που διψάει για μια άλλη πολιτική πρόταση», ενώ η εκπρόσωπος Βούλα Κεχαγιά προσθέτει – και εδώ κανείς δεν μπορεί να της κλέψει το δίκιο: «Βεβαίως και δεν πλήττουμε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει. Εξελισσόμαστε, μετασχηματιζόμαστε, θα ανασυγκροτηθούμε, θα κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο και θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, με σημαντικότερο ίσως θέμα τη μοίρα των κομματικών ΜΜΕ («Αυγή» και ρ/σ «Στο Κόκκινο»), που πνέουν τα λοίσθια, βυθίζοντας στην αγωνία τους εργαζομένους. Παρά τις μετρίως καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας, τον τόνο δίνουν παρεμβάσεις στελεχών, όπως η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, αναφερθείσα στο κόστος της ημερήσιας έκδοσης της «Αυγής», είπε (στο Mega): «Αυτό που γλιτώνουμε δεν είναι λίγο. Ξέρετε πού έχουν πάει τα εκτυπωτικά και το χαρτί; Είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και την ηλεκτρονική έκδοση και το κυριακάτικο φύλλο της “Αυγής”».

Από την πλευρά του ο Σ. Κασσελάκης περιμένει, όπως λέει, εκ νέου προτάσεις από την οικονομική επιτροπή και τους ίδιους τους εργαζομένους στους οποίους ρίχνει το μπαλάκι, ενώ την ίδια ώρα περιγράφει μια οικονομική κατάσταση ασφυκτική. Η εικόνα που έδωσε στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου ήταν σκοτεινή.

«Για το 2015», είπε, «η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969.000 ευρώ. Το 2019 σκαρφάλωσε στα 3.100.000 ευρώ, το 2021 στα 3.600.000 ευρώ και φέτος προβλέπεται να ανέλθει στα 4.100.000 ευρώ». Οπως σημείωσε, «την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22.700.000 ευρώ, από τα οποία τα 7.400.000 ευρώ δόθηκαν για την εξόφληση τραπεζικού δανείου. […] Για το 2024, ενώ έχουμε περάσει από συνέδριο και εκλογές, θα ανέλθει στα 4.500.000 ευρώ».

Η οικονομική δυσπραγία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Η μετάλλαξη του κόμματος σε μονοπρόσωπη Αρχή, όπως και η απειλή διαγραφών σε όσους δημόσια διαφωνούν, προκαλεί κραδασμούς. «Ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε τι ισχύει καταστατικά στο κόμμα και στη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αυτό δεν συνιστά απειλή διαγραφών» υποστηρίζεται επισήμως. «Εμένα δεν με έβαλε σε καλούπι ο Σημίτης, δεν θα με βάλει κανείς στα 55 μου» απάντησε χθες ο Χ. Σπίρτζης.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ,Το μικρό μουνοπανάκι του κόμματος..Και τα υπόλοιπα σκατο μουνοπανάκια του κερατά τους του ξεκωλιάρη…
    ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙ-ΠΟΥΣΤΑΚΙ..*

    *Η λέξη πουστάκι,δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλική προτίμηση του συγκεκριμένου..Παντελώς αδιάφορο ..
    Παντελώς αδιάφορο με ποιό ζόμπι γαμιέται ή γαμάει το κάθε…Ζόμπι..

    Ψηφίστε τους,πληρώστε τους,καμμαρώστε τους!
    ..

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ ΟΝΟΜΑ ΤΠΟΥΣ Σ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΑΡΩΔΕΙΑ ΠΛΕΟΝ..
    ΚΑΝΕΝΑΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This