Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα – Τα αιτήματα των γιατρών

Στη σημερινή δεινή θέση έφερε τα εργαστήρια μία σειρά συνθηκών και εξελίξεων

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί, καθώς μετά τις 12ετείς περικοπές των εσόδων τους, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 482 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, με την υπέρβαση που βάζουν από την τσέπη τους (clawback)  να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο, τα εργαστήρια της Περιφέρειας προέβησαν σε κινητοποιήσεις, εντούτοις πλέον βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Προκειμένου να «ανακουφίσει» τους ιδιωτικούς φορείς από τις -κοινώς ομολογουμένως- υπέρογκες επιβαρύνσεις, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει από τον περασμένο Απρίλιο την είσπραξη από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ για εξετάσεις βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις, υπέρ του Οργανισμού.

Ουσιαστικά, η επιβάρυνση, η οποία εκτιμάται περί τα 60-66 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττεται από τους εργαστηριακούς, για να αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να αφαιρεθεί από το clawback που καλούνται να καταβάλουν τα εργαστήρια, καθώς το κόστος των εξετάσεων που διενεργήθηκαν υπερβαίνει τον αντίστοιχο (κλειστό) προϋπολογισμό.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου την Τρίτη (09/07), που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ),την Τρίτη (09/07).

Οι παράμετροι που οδηγούν στην υπέρβαση

Όπως επισημάνθηκε, οι παράμετροι που οδηγούν σε αυτήν την υπέρβαση είναι δύο:

  • οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού (οι Έλληνες ειδικά στη μετά covid εποχή χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων).
  • η τεχνητή-προκλητή συνταγογράφηση.

«Και στις δυο περιπτώσεις  υπεύθυνο για να τα αντιμετωπίσει είναι το κράτος, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού στην πρώτη περίπτωση και με την εφαρμογή των κανόνων ορθής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στη δεύτερη», ανέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου.

Σημειώνεται ότι το 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το Υπουργείο, παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα, τα πρωτόκολλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

«Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων με αυτή την υποκοστολόγηση κάνουν τον Έλληνα εργαστηριακό ιατρό χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για εξετάσεις βιολογικού υλικού κόστους 50 ευρώ, στα ταμεία των εργαστηρίων μπαίνουν λιγότερα από 10 ευρώ.

Επισημάνθηκε δε, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν.

Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι -όπως τονίστηκε- αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.

Ο κλάδος αφήνει αιχμές για πολιτικές μεθοδεύσεις με στόχο τον αφανισμό των μικρών εργαστηρίων και ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση.

Διαβάστε ακόμα: Επίδομα παιδιού: Κλειστή παραμένει η πλατφόρμα – Πλησιάζει η πληρωμή της τρίτης δόσης

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This