Αναφανδόν υπέρ της Ρωσίας Σαουδική Αραβία και Iνδία – Το Ριάντ «απειλεί» την ΕΕ

O Βλαντίμιρ Πούτιν αναδεικνύεται σε μεγάλο διπλωματικό παίκτη στην διεθνή κονίστρα

Must Read

Την ώρα που η Δύση αποτυγχάνει την πολιτική απομόνωσης της Ρωσίας με το πρόσχημα του πολέmου στην Ουκρανία, η Μόσχα ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα. Αρχικά, η ρωσική οικονομία  ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται, για πρώτη φορά μάλιστα συμπεριελήφθη από την Παγκόσμια Τράπεζα στις κορυφαίες του πλανήτη.

Σε δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναδεικνύεται σε μεγάλο διπλωματικό παίκτη στην διεθνή κονίστρα, εξασφαλίζοντας καίριες συμμαχίες στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Η Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ριάντ τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου απειλώντας με αντίποινα ΕΕ και ΗΠΑ στην περίπτωση που «αγγίξουν» τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια. Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα εν λόγω κεφάλαια (τους τόκους) ως εγγύηση για την χορήγηση δανείου στην Ουκρανία και αρκετές -μεταξύ αυτών Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία- υπερθεματίζουν ως προς την καθολική χρήση τους για την χρηματοδοτική στήριξη του Κιέβου.

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε ότι εάν οι σχεδιασμοί αυτοί γίνουν πράξη, τότε θα μπορούσε να πωλήσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που κατέχει, ήτοι να ξεπουλήσει το ευρωπαϊκό χρέος. Η απειλή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ορισμένων εντός της Ένωσης πως η κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ και την αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Η στάση του Ριάντ, που ενημέρωσε τους δυτικούς για τις προθέσεις του σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες αξιωματούχων, συνέβαλε πιθανότατα και στην απροθυμία ευρωπαϊκών κρατών να ακολουθήσουν τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Η κατοχή χρέους σε ευρώ, κυρίως γαλλικών ομολόγων, ανέρχεται σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πώλησἠ του δεν θα ήταν τόσο μεγάλης σημασίας. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν διότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η πληροφορία, που διέρρευσαν στο Bloomberg ανώνυμες δυτικές πηγές λόγω της σοβαρότητας του θέματος, από το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας διαψεύστηκε επίσημα ως «απειλή».

«Δεν υπήρξαν απειλές» αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η σχέση μας με την G7 και άλλες χώρες είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ωστόσο, Σαουδάραβας αξιωματούχος, μιλώντας στο Bloomberg, προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις. Όπως είπε, δεν είναι το στιλ του Βασιλείου να κάνει τέτοιες απειλές, αλλά πιθανώς έγινε μια περιγραφή στα μέλη της G7 για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε μια τυχόν κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων.

Άλλη πηγή υπογράμμισε πως δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η Σαουδική Αραβία ενήργησε προς ίδιον όφελος, φοβούμενη ότι η κατάσχεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον, ή ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Ρωσία.

Ριάντ και Μόσχα αναμφίβολα έχουν ενδυναμώσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες ηγούνται του ΟΠΕΚ+ και η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ενταχθεί στους BRICS, στην συμμαχία που σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις φιλοδοξίες του σινορωσικού άξονα για το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης.

Η τελευταία προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας -όπως και αν έγινε – υπογραμμίζει την αδυναμία της G7 να απομονώσει τη Ρωσία, αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του Ριάντ στο διεθνές «παιχνίδι ισχύος».

Η στήριξη του Μόντι

Την ίδια στιγμή, μια άλλη ανερχόμενη δύναμη, η Ινδία, αψηφώντας την στρατηγική της Δύσης, προχώρησε σε νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ρωσία. Οι Ναρέντρα Μόντι και Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το ετήσιο διμερές εμπόριο στα 100 δισ. δολάρια έως το 2030, από 65 δισ. δολάρια που είναι σήμερα. Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας αυξήθηκε το 2023 κατά 66%.

Βάσει των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Μόσχα, η Ινδία, που σύμφωνα με αναλυτές εισάγει πάνω από το 40% του πετρελαίου της από την Ρωσία, σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω το εν λόγω ποσοστό και να εισαγάγει ακόμη περισσότερα λιπάσματα. Στον αντίποδα, η συνεργασία Δελχί – Μόσχας προβλέπει την εξαγωγή περισσότερων αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών έρχεται να επιβεβαιώσει το φιάσκο των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Μόντι, κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, χαρακτήρισε τον Πούτιν έναν «φίλο παντός καιρού» και υπογράμμισε πως χάρη στην συνεργασία με την Ρωσία, «καταφέραμε να σώσουμε τους Ινδούς πολίτες από δυσκολίες σχετικά με τις ανάγκες σε βενζίνη και ντίζελ». Όπως είπε, οι συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα «βοήθησαν στην παροχή σταθερότητας».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε την εταιρική σχέση των δύο χωρών «ιδιαίτερα προνομιακή» και το Κρεμλίνο χαιρέτισε το ταξίδι του Ινδού ηγέτη ως ένδειξη ότι οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου απέτυχαν να απομονώσουν τη Ρωσία.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μόντι απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση ζητώντας εκ νέου τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς όπως είπε, «η λύση δεν μπορεί να δοθεί στο πεδίο της μάχης».

«Ανάμεσα σε βόμβες, όπλα και σφαίρες, οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να είναι επιτυχείς. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ειρήνης μόνο μέσω συνομιλιών» τόνισε.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ουκρανία

Η επίσκεψη του Μόντι στην Ρωσία προκάλεσε «απογοήτευση» σε Κίεβο και Ουάσιγκτον. «Είναι τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο να αγκαλιάζει στη Μόσχα τον πιο αιματηρό εγκληματία» έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Χ / Twitter.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ σχολίασε: «Κάναμε πολύ σαφές και απευθείας στην Ινδία τις ανησυχίες μας για την σχέση τους με τη Ρωσία. Και έτσι ελπίζουμε η Ινδία και οποιαδήποτε άλλη χώρα, όταν εμπλέκονται με την Μόσχα να καθιστούν σαφές πως η Ρωσία πρέπει να σέβεται τον Χάρτη του ΟΗΕ, να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Βλαδίμηρε Πούτιν, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι μαζί σου, μας δίνεις την ελπίδα ενός πιό δίκαιου κόσμου σε όλο τον πλανήτη με την τιμωρία των δυτικών τεράτων και την μείωση – παύση των εγκλημάτων τους εναντίον της ανθρωπότητας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This