Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Περιμένουμε κι άλλη καταδίκη των Τούρκων από τους Αμερικανούς

Must Read

Μια γρήγορη ανασκόπηση των πεπραγμένων, αλλά και μια σύνοψη των αποφάσεων που έχουν παρθεί για το νέο έτος έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το 2020.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Αμερική

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στις εκεί επαφές του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναφέροντας ολόκληρο το πρόγραμμά του.

Σε ερώτηση για το τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι η στάση της αμερικανικής διπλωματίας είναι ξεκάθαρη. «Καταδικάζει το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης και το χαρακτηρίζει προκλητικό».

«Αυτό που αναμένουμε μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι μια ανάλογη τοποθέτηση σε όλα τα επίπεδα» είπε και πρόσθεσε «Περιμένουμε μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τραμπ να είναι ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις που έχουν θετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο».

Οι ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Για τον EastMed

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως με την έναρξη της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζει έναν καλά οργανωμένο πολιτικό – διπλωματικό μαραθώνιο.

Αποκλιμάκωση της ρητορικής, αν προχωρήσουν τα ΜΟΕ

Σε ερώτηση για τον αγωγό East Med και την πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυναν οι ηγέτες και στις άλλες χώρες της περιοχής ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, αν προχωρήσουν όπως πρέπει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση αυτής της ρητορικής, που θα επέτρεπε να λύσουμε το βασικό νομικό μας πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο δεκαετίες και όχι με ευθύνη της Ελλάδας.

Στοιχεία οικονομικής βελτίωσης

Ο κ. Πέτσας παρουσίασε μάλιστα σειρά στοιχείων:

«Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019 έκλεισε με υψηλά κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων.

-Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο.

Το νομοθετικό έργο των επόμενων ημερών

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σημαντικά νομοσχέδια, ενώ το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην προστασία.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This