Πώς η Μαύρη Θάλασσα έγινε κομβικό σημείο των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ

Must Read

Η ιωβηλαία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Τρίτη (9/7), φέρνει στο επίκεντρο τη στρατηγική της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, κατά δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, Μιρτσέα Γκεοάνα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλι Νταντίκιν, απόστρατος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik, ότι το ΝΑΤΟ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν… για να βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου… να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ώστε τελικά να συμμεριστεί τη θέση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών [σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα]. Θα συζητήσουν πώς να αναγκάσουν [τη Ρωσία] να εγκαταλείψει την Κριμαία και κατά συνέπεια, να εγκαταλείψουν νέα εδάφη [Χερσώνα, Ζαπορόζιε, Ντονμπάς] και να αφήσουν… την Αζοφική Θάλασσα, την οποία τώρα ελέγχουμε πλήρως».

Γιατί όμως το ΝΑΤΟ βλέπει τη Μαύρη Θάλασσα ως βασικό στρατηγικό έπαθλο;

  • Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σχηματίζει έναν σύνδεσμο μεταξύ της Ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Είναι το κλειδί για το περιφερειακό εμπόριο, με περίπου 1,7 εκατομμύρια TEUs (σ.σ. ισοδύναμο 20 ποδιών) φορτωμένων εμπορευματοκιβωτίων να υποβάλλονται σε επεξεργασία στην περιοχή το 2022. Λειτουργεί επίσης ως κόμβος διανομής ενέργειας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
  • Η κατάληψη της Μαύρης Θάλασσας από το ΝΑΤΟ –μια πύλη προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Διώρυγα του Σουέζ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή– αποτελεί επίσης μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του μπλοκ για τον περιορισμό της Ρωσίας και την επιβολή μιας στρατηγικής ήττας σε αυτήν.
  • Το 2004 η συμμαχία «απορρόφησε» τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ το 2008 δεσμεύτηκε να δεχτεί την Ουκρανία και τη Γεωργία (σ.σ. αλλά ακόμα… δεν).

  • Από το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και στην Αζοφική Θάλασσα. Αλλά η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, απέτρεψε τα σχέδια του ΝΑΤΟ να χτίσει εκεί στρατιωτικές βάσεις.
  • Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την ανατολική πλευρά του και άρχισε να χτίζει μια νέα βάση κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας της Μαύρης Θάλασσας στη Ρουμανία – που θα μπορούσε να βάλει τις περιοχές της Κριμαίας και του Κρασνοντάρ της Ρωσίας και την Αζοφική Θάλασσα, εντός της εμβέλειας της Συμμαχίας.
  • Σε απάντηση, η Ρωσία ενισχύει την ετοιμότητα και τη στρατιωτική της παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This