«Κραυγή» αγωνίας από τους δημάρχους των νησιών για τη λειψυδρία: «Η Παναγία να βάλει το χέρι της τον Δεκαπενταύγουστο»

Ποιά είναι η κατάσταση στα νησιά εν μέσω τουριστικής σεζόν - Σίφνος και Τήνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι δήμαρχοι των νησιών, εν μέσω τουριστικής σεζόν, εκφράζοντας τον φόβο πως μπορεί να μείνουν χωρίς νερό, στο πικ των αφίξεων!

Η παρατεταμένη ανομβρία αλλά και η αλόγιστη χρήση νερού από ντόπιους, παραθεριστές και τουρίστες έχουν μειώσει σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νησιά να βρεθούν αντιμέτωπα με το… «μαρτύριο της σταγόνας».

Δήμαρχοι νησιών των Κυκλάδων εκτιμούν πως στο εξής ενδέχεται να είναι χαμηλή ή ακόμα και πολύ χαμηλή η πίεση του νερού, ιδίως σε ώρες αιχμής. Όπως εξηγούν, ένας λόγος για τον οποίο η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, είναι το γεγονός ότι έχει πάρα πολύ καιρό να ρίξει ικανοποιητική ποσότητα βροχής. Ωστόσο, η κατάσταση εντείνεται από την αδιαφορία των πολιτών, που σύμφωνα με τους τοπικούς άρχοντες, κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού.

Δήμαρχος Σίφνου: «Χτυπήσαμε καμπανάκι κινδύνου»

Η Σίφνος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της λειψυδρίας, με την δήμαρχο, Μαρία Ναδάλη, να αναφέρει ότι ζήτησε να γίνει κάτι τέτοιο περισσότερο για προληπτικούς λόγους αλλά και για συνετισμό όλων στη χρήση του νερού, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Η ίδια δηλώνει κατηγορηματικά ότι το νησί δεν πρόκειται να μείνει χωρίς νερό κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ωστόσο, θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο να τρέχει με χαμηλές πιέσεις από τις βρύσες.

«Δεν κινδυνεύει το νησί μας να μείνει τελείως χωρίς νερό το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχουν χαμηλές πιέσεις. Διαπιστώσαμε το προηγούμενο διάστημα ότι είχαμε πολύ χαμηλότερα αποθέματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, τον Ιούνιο σημειώθηκε και μία βλάβη κατά τη διάρκεια αντικατάστασης αγωγών του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό 2-3 οικισμοί. Αυτά μας οδήγησαν στη σκέψη ότι πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι του κινδύνου», ανέφερε μιλώντας στο ethnos.gr και συνέχισε:

«Καταθέσαμε το αίτημα έκτακτης ανάγκης, για να προλάβουμε τα χειρότερα. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με το νερό. Δυστυχώς, καταγράφουμε αλόγιστη χρήση. Δεν έχουμε νερό αλλά ποτίζουμε κήπους και πλένουμε αυλές και αυτοκίνητα. Θα μπλέξουμε πολύ, αν τα συνεχίσουμε αυτά».

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως όσοι πιστεύουν πως υπάρχει επάρκεια νερού λόγω των αφαλατώσεων, κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για ένα νησί των 3.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι φτάνει κατά μέσο όρο τους 12.000-15.000 ανθρώπους.

Δήμαρχος Τήνου: «Το 15αύγουστο να βάλει η Παναγία το χέρι της»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς κάνει λόγο για μία έντονα προβληματική, εξαιτίας της έλλειψης νερού, κατάσταση στο νησί, όπου τα πολύ δύσκολα έπονται, δεδομένου ότι ετησίως το 15αύγουστο βουλιάζει από επισκέπτες, λόγω του εορτασμού της Παναγίας. «Η Παναγία να βάλει το χέρι της», τόνισε και εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί εντοπίζεται στους οικισμούς της ενδοχώρας. Η Χώρα της Τήνου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, λόγω των αφαλατώσεων που εκτελούνται.

«Όπως σε όλα τα νησιά έτσι και σε εμάς είναι δύσκολη η κατάσταση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην ενδοχώρα, όπου η προμήθεια νερού στηρίζεται κυρίως σε πηγές και γεωτρήσεις. Στην πόλη της Τήνου αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με αφαλατώσεις και είναι καλύτερη η κατάσταση, αν και το δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ παλιό. Γενικώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εξοικονόμηση νερού και με μεταφορά του από οικισμό σε οικισμό. Δε θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε νερό, εκτός κι αν προκύψει κάποια βλάβη. Χαμηλή πίεση νερού μπορεί να βλέπουμε στις βρύσες, ιδιαίτερα στους οικισμούς και όχι στην πόλη», επεσήμανε ο κ. Κροντηράς, σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενοικίασης δύο αφαλατώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης νερού για φέτος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This