Πεπόνι και καρπούζι από….χρυσάφι! «Φωτιά» οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, με τον Έλληνα καταναλωτή να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Φέτος το καλοκαίρι «πρωταγωνιστές» στην ακρίβεια είναι το καρπούζι και το πεπόνι, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει «φωτιά» στα ράφια των καταστημάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν «χτυπήσει» και τα 2 ευρώ!

Οι καλλιέργειες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ξένων ποικιλιών πεπονιού, ενώ το αργίτικο πεπόνι, που θεωρείται από τα πλέον νόστιμα, αναζητείται με το κιάλι, λόγω των παλαιότερων προβλημάτων στην άρδευση του αργολικού κάμπου. Παράλληλα, η απλή ποικιλία του φρούτου καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα κ.ά.) και στην Κρήτη κυρίως στο Τυμπάκι και τις Μοίρες.

Το καρπούζι παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ημαθία, την Ευρώπη αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στη Θεσπρωτία και προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Σύγκριση τιμών από το χωράφι στο ράφι

Είναι χαρακτηριστικό πως η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των σούπερ μάρκετ και στην τιμή παραγωγού είναι τεράστια και ορισμένοι την αποδίδουν και στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα μεταφορικά.

Το πεπόνι φεύγει από το κτήμα με τιμή 0,80 ευρώ και καταλήγει στο ράφι με 1,50-2 ευρώ, ενώ το καρπούζι φεύγει από το κτήμα με τιμή 0,50-0,60 ευρώ και καταλήγει στο ράφι με τιμή 1-1,5 ευρώ!

Δείτε επίσης: «Φωτιά» οι τιμές σε καρπούζια και πεπόνια – Αυξήσεις έως 390% από το χωράφι στο ράφι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This