Καρκίνος του ήπατος: Έρευνα «ανοίγει» το δρόμο για ανάπτυξη εμβολίων

«Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να μειώσουν την ανάπτυξη των όγκων»

Must Read

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία ο εντοπισμός ενός συνόλου μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής το ερευνητικό ινστιτούτο του νοσοκομείου Hospital del Mar στη Βαρκελώνη, εστίασε τη μελέτη της σε δεδομένα από όγκους και υγιείς ιστούς από περισσότερους από 100 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος. Ως εκ τούτου κατάφερε να εντοπίσει μια ομάδα μικρών μορίων αποκλειστικά για τους όγκους του ήπατος, δηλαδή πολύ μικρές πρωτεΐνες που εκφράζονται μόνο από τα καρκινικά κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή κατέστη δυνατή μέσω ενός συνδυασμού υπολογιστικών τεχνικών και εργαστηριακών πειραμάτων.

«Η μελέτη των μικροπρωτεϊνών θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν πως η ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου βασίζεται στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει ξένα μόρια που δεν αποτελούν μέρος του σώματος και οι μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν ξένα πεπτίδια που προειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εντούτοις, η πρόκληση έγκειται στους καρκίνους που έχουν χαμηλά ποσοστά μεταλλάξεων, όπως ο καρκίνος του ήπατος. «Η χορήγηση αυτών των εμβολίων θα μπορούσε να είναι σχετικά απλή, αν και η έρευνα για την ανάπτυξή τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει», σημειώνουν οι ερευνητές.

«Είδαμε ότι ορισμένες από αυτές τις μικροπρωτεΐνες μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργώντας ενδεχομένως μια απάντηση κατά των καρκινικών κυττάρων. Αυτή η απόκριση μπορεί να ενισχυθεί με εμβόλια παρόμοια με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, αλλά που παράγουν αυτές τις μικροπρωτεΐνες. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να μειώσουν την ανάπτυξη των όγκων», εξηγεί από την πλευρά της η ερευνήτρια Πούρι Φορτές από το Πανεπιστήμια Cima στη Ναβάρα και το βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο CIBERehd.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This