Συναγερμός: Καταρρέει (σιωπηρά) ο τραπεζικός τομέας της Κίνας

Ο κίνδυνος για νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στα «ψιλά» της δυτικής επικαιρότητας

Must Read

Μια άνευ προηγουμένου σιωπηρή τραπεζική κρίση αντιμετωπίζει η Κίνα, η οποία αναμένεται να ταρακουνήσει προσεχώς την παγκόσμια οικονομία.

Μια είδηση που για την ώρα περνάει στα «ψιλά» της δυτικής επικαιρότητας, η οποία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα αγαπημένα της θέματα, όπως είναι η Ουκρανία, τα πεπραγμένα και οι μεγαλοστομίες των πολιτικών νάνων, που απαρτίζουν τη δυτική ηγεσία.

Βασικά ο τραπεζικός τομέας της Κίνας μόλις κατέρρευσε. Συγκεκριμένα περισσότερες από 40 μικρές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μέσα σε μία εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα της Κίνας, ενώ το Πεκίνο έχει σοβαρούς λόγους για να πανικοβάλλεται.

Ενώ από το 2019 αρκετές μεσαίου μεγέθους τράπεζες έχουν καταρρεύσει, όπως και κρατικά χρηματοδοτικά ιδρύματα, ωστόσο 3.800 αγροτικές τράπεζες βρίσκονται διάσπαρτες στην κινεζική ύπαιθρο, που αποτελούν το πιο σύνθετο πρόβλημα. Κατέχουν 55 τρισεκατομμύρια γιουάν (7,5 τρισ. δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε κίνδυνο -το 13% του τραπεζικού συστήματος- και από καιρό έχουν κακή διαχείριση, συσσωρεύοντας τεράστια ποσά επισφαλών χρεών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ορισμένες τράπεζες ξεπερνούν το 40%, καθώς η μαζική έκθεση στην κρίση των ακινήτων και οι μεγαλοαπάτες παγώνουν τις αναλήψεις των Κινέζων. Η μόνη λύση που βρήκαν οι κινεζικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα ήταν η εξαφάνισή του!

Μόνο στην επαρχία Λιαονινγκ 36 τράπεζες συγχωνεύτηκαν σε μία. Ομως, η συγχώνευση προβληματικών τραπεζών δημιουργεί μόνο μεγαλύτερες προβληματικές τράπεζες.

Η ανικανότητα που κυριαρχεί στην κινεζική οικονομική πολιτική γίνεται αντιληπτή και από το γεγονός πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη νομοθεσία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ανακεφαλαιοποίηση μέσω ειδικών ομολόγων είναι ανεπαρκής, ενώ είναι ανύπαρκτος ο μηχανισμός που μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να πτωχεύσουν.

Εκτός από τους προφανείς φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Ίσως είναι αυτός ο λόγος που οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από την Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε και πάλι να γίνουμε μάρτυρες της έναρξης μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Την είδαμε την ανακεφαλαίωση στην Ευρώπη , την πλήρωσε η Ελλαδα για να δοθούν οι τράπεζες της Γερμανιας.
    Αν δεν θέλετε την γνώμη μας , μην αφήνετε να γράφουμε σχόλια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This