Η κυβέρνηση χάνει την αγορά

Η Νέα Δημοκρατία ήταν παραδοσιακά ένα λαϊκό κόμμα. Ηταν... Τώρα, απλώς εφαρμόζει σιωπηρά την ατζέντα Πισσαρίδη

Must Read

Οι αποκαλύψεις-καταγγελίες που έκανε χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για τα ποσά που ζητούν από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι εταιρίες παροχής ρεύματος να επιστρέψουν άρον άρον (από μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο 2022-2024, επειδή αυτά δεν εγκρίθηκαν ως επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση) αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στη σχέση της κυβέρνησης με την αγορά. Η σχέση αυτή διαρρηγνύεται κάθε μέρα από μικρά και μεγάλα γεγονότα – το τελευταίο είναι το παραπάνω και βασίζεται σε υπουργική απόφαση των εξαιρετικώς δημοφιλών κυρίων Χατζηδάκη και Σκυλακάκη. Μικρά γεγονότα, τρόπος του λέγειν. Διότι, όταν θυμάσαι να επιστρέψει ο ΦΠΑ στον καφέ στο 24% την 1η Ιουλίου, μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, πλήττοντας ευθέως την κατανάλωση στους ανά την επικράτεια καφενέδες, που θα έγραφε και ο Χάρης Μπουσμπουρέλης, δείχνεις ότι δεν έχεις καμία συνείδηση του πώς λειτουργεί η αγορά. Και τελικά θέλεις να ευνοήσεις τις μεγάλες αλυσίδες με το take away. Προφανώς, λοιπόν, αυτό το θέμα δεν είναι μικρό.

Αλλά και στα μεγάλα θέματα η κυβέρνηση τα κάνει εξίσου μούσκεμα. Πρώτον, έχει καταργηθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των μεγαλύτερων εταιριών. Δεν το λέει πια μόνο η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος στις εκθέσεις της, το λένε και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι σε έρευνες. Σαν κι αυτή που δημοσιεύσαμε προχθές, σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 καταστηματάρχες θεωρούν ότι υπάρχει καρτέλ στην αγορά εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά, βεβαίως, οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν εδώ. Δεύτερον, όπως μου εξηγούσε νομοταγής και νομιμόφρων καταστηματάρχης, η ταυτόχρονη διασύνδεση του POS με την ΑΔΑΕ, η οποία επισύρει βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί, έχει διαλύσει τη λειτουργία των καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων πολλές φορές, επειδή δεν καταφέρνουν να διασυνδεθούν, διώχνουν τους πελάτες και τους κάνουν δωρεάν τους λογαριασμούς. Η παραγγελία σε ένα κατάστημα δεν είναι οριστική, Οι πελάτες παραγγέλλουν ξανά και ξανά μέχρι της τελικής αποδείξεως – έως τότε εκδίδεται σωρεία προσωρινών αποδείξεων… Πολλές φορές οι πελάτες διαφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλοι θέλουν να πληρώσουν με μετρητά κι άλλοι θέλουν να πληρώσουν με κάρτα. Οι περισσότεροι ξένοι, από την άλλη, πληρώνουν μόνο με κάρτα – δεν έχουν ποτέ ευρώ στα χέρια τους. Αν την κρίσιμη στιγμή που θέλουν να πληρώσουν με κάρτα κολλήσει η διασύνδεση του POS με την ΑΔΑΕ, όπως γίνεται πολλές φορές, τότε απλώς δεν μπορεί να πληρωθεί το ποσό. «Προχθές το βράδυ έδιωξα τέσσερις παρέες – τους χάρισα τον λογαριασμό. Οι ξένοι με κοιτούσαν έκπληκτοι» μου εξήγησε ο καταστηματάρχης. «Πρακτικά, αυτό είναι ανεφάρμοστο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, όσο καλές προθέσεις και αν έχει» μου τόνισε.

Κάντε, λοιπόν, μια πρώτη αποτίμηση των πρώτων μετεκλογικών ημερών στην αγορά. Τους ζητούν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, τους αυξάνουν την τιμή του καφέ, τους τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία των καταστημάτων με τα POS άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και τους φορολογούν με τον νόμο τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν παραδοσιακά ένα λαϊκό κόμμα. Ηταν… Τώρα, απλώς εφαρμόζει σιωπηρά την ατζέντα Πισσαρίδη. Θα κερδίσει έτσι Νόμπελ Αναλγησίας, αργά ή γρήγορα, τιμωρώντας τους πολλούς ανθρώπους που τη στήριξαν αγόγγυστα την προηγούμενη πενταετία. Για χάρη ξέρουμε ποιων. Τους «δούλευαν» ότι το κράτος απορροφά για λογαριασμό τους τις επιβαρύνσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την κρίσιμη ώρα τους «αδειάζουν» με τη δικαιολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι «Μένουμε Ευρώπη». Συμφωνία αλήθειας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η ακρίβεια στο φαγητό είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή! Κι αν την συνδυάσεις με την ακρίβεια σε… όλα τα άλλα, απλά αναρωτιέσαι, τι χειρότερο μπορεί να σε περιμένει; Και τι το καλύτερο για το κυβερνόν κόμμα…

  2. Το Νόμπελ Αναλγησίας είναι πραγματικός στόχος τους, όχι ευφυολόγημα του συντάκτη.. Γιατί, πώς αλλιώς, με τι βιογραφικό θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο ευρωπαϊκό αξίωμα;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης στο CNN αναφέρθηκε σε μια φανταστική χώρα – Είδε μέχρι και… 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN σχολίασε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. «Σε μια φανταστική χώρα...

More Articles Like This