Αλαλούμ στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πληρωμές

Πολλά σε λίγους, «ψίχουλα» στους πολλούς

Must Read

Στον έναν πληρώνει 14 εκατ. και στους 660.000 από 1 ευρώ!

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Tην Τετάρτη 4 Ιουλίου 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξόφληση πολλών ενισχύσεων στους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης 2023, στα οποία οι αγρότες ανέμεναν να πάρουν και τα υπόλοιπα από τα 87 εκατ. ευρώ που είχε επανειλημμένα ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αποπεμφθείς Λευτέρης Αυγενάκης.

Ολοι περίμεναν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, επειδή τη φετινή χρονιά έγινε η μεγαλύτερη μείωση σε πολλούς πάνω από 25%. Με απογοήτευση, όμως, είδαν να πληρώνονται ψίχουλα…

Η οργή των πραγματικών αγροτών είναι μεγάλη, αφού εδώ και χρόνια όλα τα λαμόγια λυμαίνονται το εθνικό απόθεμα για ίδιον όφελος και κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Από τις στρογγυλοποιήσεις των δικαιωμάτων προέκυψε πληρωμή λίγο μικρότερη από 6,5 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι έγινε στρογγυλοποίηση σε όλα τα δικαιώματα, τότε καταλαβαίνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών.

Τα 6,5 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι έφτασαν για να πάρει καθένας από τους 660.000 μόλις 1 ευρώ κατά μέσο όρο!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δείχνει όσους λαμβάνουν υψηλές ενισχύσεις, πάνω από 100.000 ευρώ, εμφανίστηκε και το όνομα παραγωγού από την Ηλιδα Ηλείας, που έλαβε το έτος 2023 για τη βιολογική Γεωργία 13.999.196,83 ευρώ. Αυτό έγραφε την Παρασκευή (5/7) και την Κυριακή (7/7) έβγαλε το ποσό αχρεώστητο.

Πότε πρόλαβε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βάλει το «πλην» μπροστά από το νούμερο; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο τι πιστοποίηση βιολογικών έκανε ο συγκεκριμένος παραγωγός. Τι αμοιβή έλαβε η εταιρία που τον πιστοποίησε και τι προϊόν αφορούσε, τι καλλιέργεια και πόσα στρέμματα ή πόσα ζώα; Από ποιο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε δήλωση ΟΣΔΕ που έδωσε 14 εκατ. ευρώ σε έναν αγρότη; Πώς είναι δυνατόν να έγινε τέτοια πληρωμή από το σύστημα ελέγχου που διαφημίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ;

Οι πληρωμές δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι ανέμεναν οι αγρότες. Κανένας δεν γνωρίζει για τα περίπου 35 καθεστώτα που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τι ποσό πλήρωσε, πόσους παραγωγούς και τι παραμένει απλήρωτο.

Τι υποστηρίζει ότι πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 4 Ιουλίου 2024, αναφέρει τα εξής: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς ότι ολοκληρώθηκε η πληρωμή εκκαθάρισης υπολοίπων έτους 2023. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων άγγιξε τα 167.170.727,21 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Για τον Πυλώνα Ι – Αμεσες Ενισχύσεις (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική, νεαρής ηλικίας, οικολογικά, συνδεδεμένα, μικρά νησιά Αιγαίου) πιστώθηκε σε 487.208 δικαιούχους (μοναδικά ΑΦΜ) το ποσό των 91.696.644,14 ευρώ.

Για τον Πυλώνα ΙΙ – Βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία πιστώθηκαν σε 48.776 δικαιούχους (μοναδικά ΑΦΜ) 68.187.713,03 ευρώ.

Σε 773 δικαιούχους του προγράμματος για τις σπάνιες φυλές πιστώθηκαν 837.697,14 ευρώ.
Για τους δικαιούχους ενίσχυσης μειονεκτικών και ορεινών περιοχών (υπόλοιπα εκκαθάρισης εξισωτικής) σε 26.117 δικαιούχους πιστώθηκαν 6.448.672 ευρώ.

Ταυτόχρονα, με την ίδια πληρωμή πιστώθηκαν 775.654,74 ευρώ σε δικαιούχους εκτός καθεστώτων ΟΣΔΕ, ανεβάζοντας το σύνολο της πληρωμής στο ποσό των 168.075.843,55 ευρώ.

Στο παραπάνω ποσό πρέπει να προστεθούν και 3.290.465 ευρώ που έχουν πιστωθεί τις τελευταίες ημέρες στους δικαιούχους του προγράμματος δάσωσης έτους 2022, ενώ τις επόμενες ημέρες εκκινεί η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων του αντίστοιχου προγράμματος για το έτος 2023.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, είναι η 15η Οκτωβρίου 2024».


Συνάντηση Τσιάρα με τους εργαζομένους

Την Πέμπτη 4/7, ο υπουργός ΑΑΤ Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε με τον Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού. Ο υπουργός τόνισε ότι οι διαδικασίες εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εναρμόνισή του με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αποτελεί προτεραιότητά του, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι οι πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες να γίνονται με δίκαιο και διαφανή τρόπο. Αυτό όμως που δεν ανέφερε ο υπουργός είναι οι προσλήψεις ατόμων με γνώσεις πληροφορικής για να προχωρήσει σε ελέγχους και αναβάθμιση λογισμικού του οργανισμού, κάτι που ζητά και η Ε.Ε.


Ακόμη ένα πρόστιμο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η διοίκησή του αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι θα παρακρατήσει από τους αγρότες 50,7 εκατ. ευρώ, γιατί ο τεχνικός σύμβουλος που έκανε την πληρωμή πήρε λάθος γραμμή δικαιωμάτων

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Tο πρόβλημα αφορά το έτος υποβολής αιτήσεων 2022 – δεν πήρε ο τεχνικός σύμβουλος τα δικαιώματα του 2022, αλλά του 2021. Αυτό δείχνει ότι η Κομισιόν έχει δίκιο που υποστηρίζει -όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα της εφημερίδας- ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό (πρέπει να γίνουν προσλήψεις) για να ελέγχει τους εργολάβους. Με τον έλεγχο της Ε.Ε. λοιπόν διαπιστώθηκε το οριζόντιο σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών. Και μόνο αυτή η παραδοχή θα έπρεπε να κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους…

Τι υποστηρίζει για το σφάλμα – Τι ποσό αφορά

Συγκεκριμένα για το πρόστιμο, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τα εξής: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται συστηματικά, κάθε έτος, από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την επιβεβαίωση της ορθής διαχείρισης των κοινοτικών αγροτικών ταμείων. Στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών.

Αναλυτικά, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 €, το οποίο, μετά από επανυπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €. Επισημαίνουμε ότι το σφάλμα εντοπίστηκε σε νέο διασταυρωτικό έλεγχο που διεξήχθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. έχουν ενημερωθεί ως προς αυτό. Τα ποσά αυτά καταχωρίζονται στο βιβλίο οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές, ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συνεπώς, το αναφερόμενο ποσό δεν αποτελεί πρόστιμο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Ως προς τα ευρήματα που αφορούν την επιβεβαίωση των όρων επιλεξιμότητας των Μέτρων 10 (αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις), 11 (Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία – Μελισσοκομία), 13 (εξισωτική αποζημίωση), του ΠΑΑ 2014-2022, αυτά αφορούν και πάλι τις διαδικασίες ελέγχου για το έτος αιτήσεων 2022. Για τα ανωτέρω μέτρα βρίσκεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εξέλιξη η ολοκλήρωση των διαδικασιών επανελέγχου των όρων επιλεξιμότητας και για όσα ποσά διαπιστωθεί επίσης πως έχουν εσφαλμένα καταβληθεί σε δικαιούχους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Η σημερινή διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έγκαιρα πήρε πρωτοβουλίες και με τις ανωτέρω ενέργειες αποδεικνύει έμπρακτα αφενός μεν την πλήρη στοίχιση και συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφετέρου πως σκοπό έχει την έγκαιρη και έγκυρη διαδικασία ελέγχων και πληρωμών, και την αποκατάσταση όποιων δυσλειτουργιών για την αποφυγή δημοσιονομικών διορθώσεων και την προστασία των ενωσιακών και εθνικών πόρων».


Λήγει η θητεία της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ολοκληρώνεται τον Ιούλιο η θητεία του προέδρου και αντιπροέδρων του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (εκδόθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024), οι θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρούνται προσωρινά μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και διορισμού προέδρου και αντιπροέδρων σύμφωνα με τον ν. 5062/2023 και για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι μήνες (μέχρι τα τέλη Ιουλίου πρέπει να τοποθετηθεί μόνιμη διοίκηση).


ΟΣΔΕ: Παιχνίδια του ΟΠΕΚΕΠΕ με αναδόχους και πρωτοβουλίες από ΚΥΔ

Αγανάκτηση υπάρχει στους αγρότες με την καθυστέρηση του ανοίγματος της πλατφόρμας για κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ του 2024 μέσω των ΚΥΔ. Εχουμε φτάσει αρχές Ιουλίου και ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει το σύστημα. Μέσω των ΚΥΔ υποβάλλουν αιτήσεις ΟΣΔΕ περίπου 640.000 αγρότες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια από ανεξάρτητα ΚΥΔ να προχωρήσουν σε δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr με τους κωδικούς των αγροτών. Τα ΚΥΔ είναι αναγκασμένα να πληρώνουν προσωπικό σχεδόν τρεις μήνες, αλλά να μην μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ παίζει «παιχνίδια» με τις εταιρίες λογισμικού. Μάλιστα, αναφέρουν ότι για τη ζημιά που έχουν υποστεί θα υποβάλουν αγωγή αποζημίωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This