Πώς συντηρούμε τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Must Read

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για τη συντήρηση τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες.

  • Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Χαρακτηριστικά, όπως τονίζεται, «μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Είναι αδήριτη η ανάγκη για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας να μη σπαταλάμε τρόφιμα, αλλά να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας, καθώς και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες».

Προγραμματισμός και προσεκτική επιλογή

«Ως ΣΕΚΛΑ, καλούμε όλους τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό αλλά και συνηθειών, οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη μας. Η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε, καθώς και ποια ποσότητα, ενώ επιλέγουμε είδη τα οποία δεν φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνειά τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Τα αποθηκεύουμε άπλυτα, καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Από τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος) αφαιρούμε τον σπάγκο από το ματσάκι, τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά με ρίζες (όπως τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου» τονίζει ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλιούνται. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και στο περιβάλλον, ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ Νίκος Καλόγρης.

Πρόσφατα, ο ΟΚΑΑ συμμετείχε σε ημερίδα αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ένταξη στην κυκλική οικονομία ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις ευθύνης του. Μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή έχει οδηγήσει στη μείωση σε ποσοστό 83% των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This