Ιδιωτικοποιούν τη θάλασσα των Δελφών

Θέλουν ιχθυοκαλλιέργειες σε παραλίες - Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δήμος

Must Read

Ο δήμαρχος Π. Ταγκαλής στον «Ε.Α.»: «Η περιοχή να γίνει πρότυπος τουριστικός προορισμός»

  • Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Εχει αρκετό καιρό τώρα που οι κάτοικοι της περιοχής Δεσφίνα στον Δήμο Δελφών έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στην εγκατάσταση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας να είναι μαζικές, ενώ έχουν στο πλευρό τους και τη δημοτική Αρχή. Αλλωστε, είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής που κάνει και πάλι λόγο, μιλώντας στον «Ε.Α.», για απόπειρα ιδιωτικοποίησης της θάλασσας και του χερσαίου χώρου (δημόσιου και ιδιωτικού) στη Δεσφίνα, ενώ ο δήμος εκφράζει την αντίθεσή του και στην επέκταση των υφιστάμενων μονάδων στην περιοχή του Γαλαξιδίου.

«Δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων, αλλά θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη, και υπάρχουν και άλλες μορφές προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η μορφή του τουρισμού» σημειώνει ο κ. Ταγκαλής και συμπληρώνει: «Οι παραλίες της Δεσφίνας είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Από την πλευρά μας έχουμε προτείνει νέα χωροθέτηση και σημεία για τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών. Επίσης, όσον αφορά την περιοχή του Γαλαξιδίου, δεν υπάρχει αντίρρηση για την επέκταση υφιστάμενων μονάδων, με την προϋπόθεση όμως να μην αυξηθεί η ετήσια δυναμικότητά τους».

Ηδη, ο Δήμος Δελφών έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Δεσφίνας και στις θέσεις Ποταμός και Βάλτος, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή των προπαρασκευαστικών εργασιών που είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών δόθηκε παρά την αρνητική γνωμοδότηση της κοινότητας Δεσφίνας του Δήμου Δελφών, αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Ταγκαλής, πάντως, δεν παραγνωρίζει τον ρόλο των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών στην εθνική αλλά και στην τοπική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά, όπως σημειώνει την ίδια στιγμή, «δεν μπορούμε να έχουμε ανεξέλεγκτη επέκτασή τους, με βίαιη επιβολή μάλιστα αναπτυξιακών κατευθύνσεων».

Περιοχή με ιδιαίτερα δεσμευτικά δεδομένα

Τονίζοντας λοιπόν και την αναπτυξιακή κατεύθυνση του τουρισμού, ο δήμαρχος Δελφών αναφέρει ότι υπάρχουν και ιδιαίτερες δεσμεύσεις στην περιοχή που βάζουν γενικά περιορισμούς και δεν μπορούν οι ιχθυοκαλλιέργειες να έρθουν για να επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραλιακή περιοχή είναι ενταγμένη σε καθεστώς Natura, ενώ υπάρχουν και οι μεταλλευτικές ζώνες και ο οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος. Επίσης, έχουμε μεγάλο μέρος σε εθνικό δρυμό (π.χ. Παρνασσός)» επισημαίνει ο κ. Ταγκαλής. Από την άλλη, επιμένει: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την όλη κατάσταση, αλλά και να σεβαστούν όλοι τα δεδομένα και τις απόψεις που αναφέρονται». Γι’ αυτό λοιπόν η δημοτική Αρχή επιμένει στην ισόρροπη ανάπτυξη και στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ο Δήμος Δελφών έχει καταθέσει και πρόταση στο υπουργείο Τουρισμού για να χαρακτηριστεί Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός, δρομολογώντας παράλληλα τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου που θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.


Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών, πάντως, εκφράστηκε και πάλι η αντίθεση στα σχέδια επέκτασης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και στην κατασκευή νέων στη Δεσφίνα.

Eτσι, σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής Αρχής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στην περιοχή του Γαλαξιδίου δεν υπάρχει αντίρρηση για την επέκταση υφιστάμενων μονάδων, με την προϋπόθεση όμως να μην αυξηθεί η ετήσια δυναμικότητά τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ αντιθέτως εκφράζεται αρνητική γνώμη για την ίδρυση νέας μονάδας, με αίτημα και την κατάργηση ζώνης για την ίδρυση αυτής. Παράλληλα, στις περιοχές Αντίκυρα και Δίστομο δεν υπάρχει αντίρρηση για την επέκταση υφιστάμενων μονάδων, ενώ αντιθέτως εκφράστηκε αρνητική γνώμη για την ίδρυση νέων μονάδων, με αίτημα και τη μετεγκατάσταση μονάδας της οποίας πρόσφατα ξεκίνησαν οι πρώτες προπαρασκευαστικές εργασίες. Οπως επισημαίνεται και από τον Δήμο Δελφών, στο πλαίσιο του συντονισμού για τη δημιουργία κοινού μετώπου υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δήμο Δωρίδος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, προκειμένου από κοινού να τεθούν τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This