Ταγίπ Ερντογάν: Στη Σύνοδο του NATO με… πέντε αεροπλάνα – Έμεινε στο ακριβότερο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον

Σάλος στην Τουρκία για τον σπάταλο σουλτάνο

Must Read

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έγινε αποδέκτης σφοδρής κριτικής, αφού ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO με συνοδεία πέντε αεροπλάνων και έμεινε σε ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της πόλης.

Ο εξόριστος δημοσιογράφος Adem Yavuz Arslan ανέφερε ότι στην ομάδα του Ερντογάν περιλαμβανόταν ένα φορτηγό αεροσκάφος, που μετέφερε το επίσημο όχημά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε ότι αφορά το υπερπολυτελές ξενοδοχείο, αναφέρει πως ανήκε παλαιότερα στον Ντόναλντ Τραμπ και είναι το ακριβότερο στο Καπιτώλιο.

Τα πολυτελή καταλύματα και η μεγάλη αυτοκινητοπομπή θεωρήθηκαν υπερβολικά από πολλούς, δημιουργώντας συγκρίσεις με πιο… σεμνές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις άλλων παγκόσμιων ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Ένα για τους ηγέτες Φινλανδίας-Σουηδίας, πέντε για τον Ερντογάν!

Ο αντιπρόεδρος της του αντιπολιτευόμενου İYİ, Τουρχάν Τσομέζ, επεσήμανε ότι οι ηγέτες των νεότερων μελών του ΝΑΤΟ, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μοιράστηκαν ένα αεροπλάνο για να πάνε στις ΗΠΑ.

«Το ένα αεροπλάνο ήταν για τον Ερντογάν, ένα άλλο για την αντιπροσωπεία του, ένα τρίτο για το προσωπικό και τον εξοπλισμό του, ένα τέταρτο για τεθωρακισμένα οχήματα και ένα πέμπτο για τις προκαταρκτικές προετοιμασίες», είπε ο Τσομέζ.

«Ακόμα και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ δεν ταξιδεύουν έτσι», σχολίασε ακόμα και σε ανάρτησή του, έγραψε ειρωνικά:

«Λοιπόν, το να είσαι παγκόσμιος ηγέτης δεν είναι εύκολο…»

Η τουρκική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Ερντογάν περιλάμβανε τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Ιμπραχίμ Καλίν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η παρουσία τους και ο πλούσιος χαρακτήρας του ταξιδιού, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχιζόμενες οικονομικές κρίσεις της Τουρκίας και τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu

Ο σπάταλος σουλτάνος

Πέραν της κριτικής για το… VIP ταξίδι στις ΗΠΑ, η κατάχρηση κρατικών πόρων από τον Ερντογάν βρίσκεται υπό έλεγχο και δέχεται επικρίσεις εδώ και χρόνια.

Το 2021, κατά τη διάρκεια καταστροφικών πυρκαγιών, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία δεν είχε κατάλληλα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρούσε στόλο 13 αεροπλάνων.

Η αντίθεση μεταξύ των υπερβολικών δαπανών της τουρκικής κυβέρνησης και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε εκτεταμένη δημόσια οργή.

Οι πρόσφατες ταξιδιωτικές συνήθειες του Ερντογάν βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο όταν παρακολούθησε τον προημιτελικό του Euro 2024 στο Βερολίνο με μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή.

Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική εν μέσω μέτρων λιτότητας, που στοχεύουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών στην Τουρκία.

Τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει ότι αυτά τα μέτρα επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, ενώ παράλληλα «τη χαρίζουν» σ τους πλούσιους και ισχυρούς.

Ο οικονομολόγος Mahfi Eğilmez και άλλοι επικριτές, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως την αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας, που δεν αντιμετωπίζουν τις υπερβολικές δαπάνες για το προεδρικό μέγαρο, τα αεροπλάνα και τις μεγάλες συνοδείες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This