Τελικός Euro 2024: Η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του Olympiastadion στο Βερολίνο

Must Read

Το Olympiastadion στο Βερολίνο έχει βάλει τα γιορτινά του για τον αυριανό μεγάλο τελικό του Euro 2024, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σβήσει την σκοτεινή ναζιστική ιστορία που κουβαλά

Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι πάνω από 50.000 Άγγλοι θα βρεθούν στο γήπεδο. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην γερμανική αστυνομία, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του EURO 2024 έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τους Βρετανούς να προκαλέσουν με τα «απαγορευμένα» συνθήματα τους. Οι γερμανικές αρχές δεν κατάφεραν πάντως πολλά πράγματα. Οι Άγγλοι ήπιαν τις μπύρες τους και άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό: «There were 10 German bombers in the air…And the RAF from England shot 1 down..,». Το «Δέκα γερμανικά βομβαρδιστικά», είναι ένα από τα συνθήματα των Άγγλών που αναφέρονται στις απώλειες της Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τώρα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την αστυνομία, μιας και ο τελικός θα γίνει στο Olympiastadion, στάδιο με βαρύ ναζιστικό παρελθόν. Το 2036 το Olympiastadion θα γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του, ένα γεγονός που προκαλεί δέος στους περισσότερους Γερμανούς και πολύ περισσότερο στους οπαδούς της Hertha. Ωστόσο, αυτό το λαμπρό οικοδόμημα δημιουργήθηκε στην πιο σκοτεινή εποχή της γερμανικής ιστορίας…

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα: Το Βερολίνο κέρδισε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 το 1931. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Deutsches Stadion του Charlottenburg, το οποίο είχε κατασκευαστεί για τους ακυρωθέντες Ολυμπιακούς Αγώνες του 1916 και επρόκειτο να ανακαινιστεί. Όταν όμως ο Χίτλερ περιηγήθηκε στους χώρους του σταδίου το φθινόπωρο του 1933 και είδε την ελάχιστη πρόοδο που είχε σημειωθεί, διέταξε να κατεδαφιστεί το στάδιο και να κατασκευαστεί στη θέση του ένα νέο. Ο αρχιτέκτονας Werner March ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα του Χίτλερ. Δημιούργησε ένα μνημειώδες νεοκλασικό σχέδιο: μια σειρά από 136 πυλώνες με επένδυση από ασβεστόλιθο – χαρακτηριστικές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής – στήριζαν το ανώτερο δαχτυλίδι της αρένας. Στο εσωτερικό του σταδίου υπήρχε το μπαλκόνι του Χίτλερ, μία εκτεταμένη πλατφόρμα, από την οποία ο αρχηγός των Ναζί μπορούσε να επιβλέπει τους αγώνες.

Επίσης: Το συγκεκριμένο στάδιο έγινε το επίκεντρο ενός μεγαλύτερου αθλητικού πάρκου, γνωστού ως Reichssportfeld (σήμερα Olympiapark). Πολυάριθμα αγάλματα ύψους έξι μέτρων, κυρίως αθλητών, ήταν διάσπαρτα στο χώρο. Η μυώδης σωματική τους διάπλαση και οι μιλιταριστικές τους στάσεις προσπαθούσαν να διαφημίσουν το ιδανικό σώμα των Αρίων. Οι πέντε δακτύλιοι του ολυμπιακού εμβλήματος παραμένουν ακόμα και σήμερα κρεμασμένοι ανάμεσα σε εντυπωσιακούς δίδυμους πέτρινους πύργους. Πρόκειται για δύο από τους έξι πύργους που κάποτε είχαν σχεδιαστεί γύρω από το στάδιο, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσώπευε τις “μεγάλες γερμανικές φυλές” που θεωρούσαν οι Ναζί ότι θα ενώνονταν υπό τον εθνικοσοσιαλισμό- πρόκειται για τους Βαυαρούς, τους Φράγκους, τους Σουαβούς, τους Φριζιανούς, τους Σάξονες και τους Πρώσους. Μέχρι την ολοκλήρωσή του πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Reichssportfeld ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό συγκρότημα στον κόσμο. Οι κατασκευαστικές εταιρείες διατάχθηκαν να προσλάβουν μόνο «συμμορφούμενους, μη συνδικαλιστές εργάτες γερμανικής υπηκοότητας και άριας φυλής» για να χτίσουν το οικοδόμημα του ναζισμού.

Συνολικά, 3,8 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τους Αγώνες του 1936, τους οποίους οι ιστορικοί αναφέρουν ως την έναρξη της σύγχρονης ολυμπιακής εποχής. Οι Γερμανοί αθλητές κέρδισαν συνολικά τα περισσότερα μετάλλια, αλλά οι ελπίδες των Ναζί να αποδείξουν τη φυλετική τους υπεροχή μέσω της αθλητικής επιτυχίας, ναυάγησαν κατά τη διάρκεια του πιο δημοφιλούς αγωνίσματος των Αγώνων, του στίβου, όπου ο Αμερικανός αστέρας Τζέσε Όουενς καθήλωσε το κοινό και απέσπασε τέσσερα χρυσά μετάλλια. Παρά το ότι αποτέλεσε τόπο σφοδρών μαχών κατά την μάχη του Βερολίνου το 1945, το Olympiastadion έμεινε σχετικά άθικτο, όταν περιήλθε υπό βρετανικό έλεγχο.

Το στάδιο συνέχισε να λειτουργεί ως αθλητικό κέντρο. Ελάχιστη προσοχή δόθηκε στο παρελθόν του από τους Γερμανούς αξιωματούχους, πέρα από μία διαδικασία αποναζιστικοποίησης, που περιελάμβανε την αφαίρεση των σβάστικων από όλο τον χώρο και την μείωση του μπαλκονιού του Χίτλερ κατά ένα μέτρο. Πλέον είναι ένα μοντέρνο γήπεδο 74.000 θέσεων, έδρα της Χέρτα. Σε αυτό το στάδιο θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι … βαρύ (sic) ναζιστικό παρελθόν έχει το Olympiastadion, εκτός τού ότι σ’ αυτό διοργανώθηκαν και διεξήχθησαν οι ΟΑ τού 1936, κατά τρόπο υποδειγματικό. Επίσης, σ’ αυτό άναψε για πρώτη φορά ολυμπιακή φλόγα, που προήλθε από την αρχαία Ολυμπία. Όσον αφορά στους Άγγλους, είναι γνωστό ότι παντού πηγαίνουν μεθυσμένοι και δημιουργού επεισόδια. Θυμάται κανείς το Χειζελ;

    • ..
      ..Είχε ανάψει η φλόγα στην αρχαία ολυμπία..
      Και περίμενε τους ναζί το 35 να κάνουν τους ολυμπιακούς αγώνες για να ξανα αναβιώσει το ολυμπιακό πνεύμα..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This