Περαιτέρω άνοδο και στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα βλέπουν οι αναλυτές αξιολογώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί θα επιτείνει το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι και όχι μόνο, μια και στον χώρο των μισθώσεων οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις έχουν απορροφήσει όλη τη διαθέσιμη προσφορά κατοικιών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Ελλάδα, την τελευταία εξαετία, οδήγησε σε σωρευτική ανάκαμψη κατά 66% σε σύγκριση με την κατώτατη τιμή που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017. Τα περιθώρια ανόδου δε είναι ακόμα περισσότερα, αν οι τιμές των κατοικιών συγκριθούν με αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, οι τιμές των κατοικιών παραμένουν 4% κάτω από το ανώτατο σημείο που είχε σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2008, 16 ολόκληρα χρόνια πριν. Εάν αξιολογήσει κάνεις και τις ισχυρές εισροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό, που κινητοποιούνται από την αλματώδη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού για την ανάδειξη της χώρας σε κορυφαίο προορισμό για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας, καθίσταται σαφές πως οι τιμές των κατοικιών θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, έναντι 0,4 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο, την προηγούμενη δεκαετία. Η εφαρμογή του προγράμματος Golden Visa, το οποίο έδωσε κίνητρα σε πολίτες τρίτων χωρών για απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σημαντική ώθηση στις ΞΑΕ σε ακίνητα στη χώρα μας. Το υψηλό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ενδέχεται, ωστόσο, να μετριαστεί από την άνοδο των ορίων του εν λόγω προγράμματος που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2023 και μετά, τουλάχιστον για κατοικίες η αξία των οποίων εκτιμάται από 250.000 ευρώ και κάτω. Τα νέα όρια των 500.000 ευρώ αναμένεται να στρέψουν όμως το ενδιαφέρον σε ακριβότερα ακίνητα, ακόμα και αν περιοριστεί ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών. Ωστόσο, όπως και σε πολλές άλλες αγορές, η αύξηση των τιμών στο πάνω μέρος της αγοράς, στο ακριβότερο δηλαδή μέρος της, τείνει να συμπαρασύρει υψηλότερα και τις φθηνότερες κατηγορίες.