Σας δάγκωσε φίδι; Να τι πρέπει να κάνετε!

Πέντε επικίνδυνα είδη οχιάς στην Ελλάδα – Τα τρία που… συναντάμε συχνότερα

Must Read

Με αφορμή τα πρόσφατα… τετ α τετ ανυποψίαστων πολιτών σε Πιερία και Αταλάντη με φίδια, τα οποία τους δάγκωσαν και τους έστειλαν στο νοσοκομείο, καλό είναι να γνωρίζουμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε σε αυτή τη δυσάρεστη, όσο και επικίνδυνη, θέση.

Θυμίζουμε ότι στη Σκοτίνα Πιερίας, οχιά δάγκωσε μια Λαρισαία στο εξοχικό της, η οποία πήγε να σώσει το δίχρονο εγγονάκι της, όταν αντιλήφθηκε ότι το φίδι βρισκόταν κάτω από το κρεβατάκι του κοριτσιού.

Στην Αταλάντη, 67χρονη κατέληξε στο νοσοκομείο και μπήκε στην εντατική, επίσης μετά από επίθεση φιδιού, την ώρα που έκανε δουλειές στην αυλή του σπιτιού της.




Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε – Προσοχή στα παιδιά

Καθότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται μέχρι και 200 περιστατικά δαγκώματος φιδιού, ο ΑΝΤ1 μίλησε με ειδικούς για τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν σε περίπτωση που ένα φίδι δαγκώσει κάποιον.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε μια επίθεση φιδιού, διατρέχουν τα αλλεργικά άτομα, αλλά και τα παιδιά, με τους γιατρούς να συμβουλεύουν:

«Δεν πρέπει να αγγίξουμε την πληγή, δεν πρέπει να ρουφήξουμε το αίμα και όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Πρώτη κίνηση είναι να πάρουμε τηλέφωνο, η δεύτερη είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το θύμα, ή αν είμαστε εμείς το θύμα, να μείνουμε ψύχραιμοι, να μένει το σημείο του δαγκώματος κάτω από το σημείο της καρδιάς και όσο πιο ακίνητο. Τα παιδιά που είναι πιο ανήσυχα και θα κυκλοφορήσει πιο γρήγορα το δηλητήριο του φιδιού στο αίμα τους, ίσως να είναι πιο επικίνδυνα», επεσήμανε ο Εμμανουήλ Νικητιάδης, διευθυντής παθολογίας στο Metropolitan.

Η θεραπεία που παρέχεται στα νοσοκομεία σε άτομα που τους έχει δαγκώσει κάποιο δηλητηριώδες φίδι, είναι υποστηρικτική του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος, μέχρι να αποβληθεί το δηλητήριο.

Πέντε επικίνδυνα είδη οχιάς στην Ελλάδα – Τα τρία που… συναντάμε συχνότερα

Ο Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος-ερπετολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ βιολογίας στο ΑΠΘ, επεσήμανε ότι το ποσοστό θνητότητας είναι γύρω στο 0,2%, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 500 δαγκώματα, ενώ διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα, μόνο πέντε είναι τα είδη οχιάς που έχουν επικίνδυνο δάγκωμα.

Από αυτά τα πέντε, τρία είδη είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να… βρεθούν στο δρόμο μας και έχουν μάλιστα και το ισχυρότερο δηλητήριο:

  • Η οχιά κερασφόρος: Συναντάται στην ηπειρωτική χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.
  • Η οχιά ασιατικής προέλευσης: Αντικαθιστά την κοινή οχιά και βρίσκεται περισσότερο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα της Θράκης που συνυπάρχει με την κοινή.
  • Η οχιά της Μήλου: Εντοπίζεται μόνο σε τέσσερα νησιά –Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Σίφνος.
Οχιά στο νομό Αργολίδας

Προσοχή

«Πρέπει να έχουμε κλειστές τις πόρτες, να μην αφήνουμε ανοίγματα ώστε να μπορούν να μπουν ζώα τέτοιου είδους μέσα στο σπίτι. Να μην αφήνουμε σωρούς αντικειμένων στην αυλή μας γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κρυψώνες για φίδια, αλλά και για τρωκτικά που αποτελούν τη λεία των φιδιών», σημείωσε ακόμα ο κ.Στραχίνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This