Η στιγμή που ο Κρουκς πυροβολεί τον Ντόναλντ Τραμπ – «Παγωμένη» η υφήλιος από την απόπειρα δολοφονίας

Οι αντιδράσεις των πολιτών τα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις σχετικά με την πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας που εκτυλίχθηκε σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία όταν ένοπλος άνοιξε πυρ, σπέρνοντας τον πανικό. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίστηκε ελαφρά στο αυτί, όμως ένας εκ των παρευρισκόμενων έπεσε νεκρός και δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Φορώντας λευκό πουκάμισο, σκούρο σακάκι κι ένα καπέλο με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας). «Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε όταν τον διέκοψαν βίαια τέσσερις πυροβολισμοί.

Ο Τραμπ έφερε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που ακουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω», ενώ ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός. Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους πολίτες να φωνάζουν και να σκύβουν πανικόβλητοι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τα πυρά. Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν, την ώρα που πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή οπλισμένοι. Περίπου 17 δευτερόλεπτα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ακούστηκε ένας τελευταίος.

Αφού αντάλλαξαν γρήγορα εντολές, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας βοήθησαν τον Τραμπ να σηκωθεί. «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», τους είπε ενώ εκείνοι δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω του για να τον προστατεύσουν. Με αίματα στο πρόσωπο ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει», ενώ οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν και χειροκροτούσαν.

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και φυγαδεύτηκε στο μαύρο SUV, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

«Χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αυτί. Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», έγραψε αργότερα στο Truth Social. Λίγες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του το οποίο τον μετέφερε στο Νιού Τζέρσι.

Την ίδια ώρα, η προεκλογική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αύριο.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης από το FBI

Σύμφωνα με το FBI, ο ένοπλος ταυτοποιήθηκε και τις τελευταίες ώρες τα στοιχεία του κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον 20χρονο, Τόμας Μάθιου Κρουκς, που ζούσε στην πόλη Μπέθελ Παρκ, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το Μπάτλερ όπου μιλούσε ο Τραμπ. Η ταυτότητα του δράστη επιβεβαιώθηκε και μέσω DNA. Μάλιστα αργότερα έγινε γνωστό πως ήταν εγγρεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών  και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε.

«Δεν είχε πάνω του ταυτότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του», ανέφερε νωρίτερα ο αξιωματικός του FBI Κέβιν Ρόακ και συνέχισε: «Προς το παρόν δεν έχουμε αναγνωρισμένο κίνητρο. Οι αρχές επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι ο πυροβολισμός ήταν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς άνοιξε πυρ με τουφέκι από την οροφή κτιρίου περίπου 300 μέτρα μακριά από την εξέδρα όπου μιλούσε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αμέσως μετά, μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών των μυστικών υπηρεσιών τον σκότωσε.

Η Μυστική Αστυνομία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη της. Εικόνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δείχνουν το πτώμα του δράστη να κείτεται σε μια επικλινή στέγη χαμηλού κτιρίου από όπου πιστεύεται ότι πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ.

Παράλληλα, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη πριν την επίθεση και ότι ενημέρωσαν την αστυνομία του Μπάτλερ, η οποία επεσήμανε ότι «απάντησε σε κάποιον αριθμό αναφορών για ύποπτη δραστηριότητα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

 

«H στοχοποίηση ενός πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λίγες μόλις μέρες αναδειχθεί υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και στο δικαίωμα του κάθε Αμερικανού να επιλέγει τους ηγέτες του», αναφέρει την ίδια ώρα το CNN.

Μετά την παταγώδη αποτυχία της ασφάλειας του Τραμπ να τον προστατεύσει πρόκειται να αλλάξει όλη η στρατηγική και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Μαρτυρίες

 

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς, ο άνδρας που βρισκόταν δίπλα μου χτυπήθηκε στο κεφάλι, σκοτώθηκε ακαριαία κι έπεσε στη βάση των κερκίδων», είπε ο Τζόζεφ, γυναικολόγος, ο οποίος απέφυγε να πει το επώνυμό του και συνέχισε: «Μια γυναίκα χτυπήθηκε στον ώμο ή στο χέρι» και «από εκείνη τη στιγμή τα πράγματα έγιναν χαοτικά».

Ο ίδιος, επεσήμανε πως άκουσε επτά εκπυρσοκροτήσεις. «Σχημάτισα την εντύπωση πως αρκετοί νόμιζαν αρχικά πως επρόκειτο για φάρσα, καθώς οι πυροβολισμοί έμοιαζαν σαν μερικά πυροτεχνήματα, όμως είδα τον άνδρα που χτυπήθηκε στο κεφάλι, τη γυναίκα στο χέρι, ήξερα από την αρχή πως δεν ήταν πυροτεχνήματα».

Την ίδια ώρα, κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στη συγκέντρωση και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι είδε δύο μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σε στέγη κτιρίου πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πράκτορες αυτοί έλεγχαν την περιοχή με κιάλια. «Κοίταζαν συνεχώς προς τα αριστερά πίσω από τον χώρο της εκδήλωσης προτού ο Τραμπ βγει στη σκηνή. Έμοιαζε να έχουν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν».

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε, ενώ τόνισε πως μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This