Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Οι νέες παραλλαγές μειώνουν τα ποσοστά long covid

Must Read

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας, σχετικά με τον κορωνοϊό και τον αντίκτυπο, που ασκούν οι μεταλλάξεις στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα των ασθενών, που έχουν νοσήσει.

Όπως διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες, οι πιθανότητες των ανθρώπων να αναπτύξουν long covid φαίνεται να μειώνονται με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες του μέσου ατόμου να αναπτύξει μακροχρόνια συμπτώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Münster.

Η ομάδα του André Karch, ανώτατου συγγραφέα της μελέτης, στήριξε τα συμπεράσματά της σε έρευνα που διενεργήθηκε σε σχεδόν 110.000 Γερμανούς το φθινόπωρο του 2022. Άπαντες ρωτήθηκαν αν έχουν βιώσει long covid, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως η σωματική εξάντληση, τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα και γνωστική εξασθένηση.

Τα ευρήματα

Την εποχή της διαδικτυακής έρευνας, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ήδη κάνει τρία ή περισσότερα εμβόλια και το 60% δήλωσε ότι είχε ήδη μολυνθεί από κορωνοϊό.

«Περίπου το 1/3 (35%) όσων δήλωσαν ότι είχαν νοσήσει, επεσήμαναν πως είχαν επίσης βιώσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επέμεινε 4 έως 12 μήνες μετά τη μόλυνση τους», ανέφεραν οι ερευνητές και συνέχισαν: «Από αυτούς, ένα 25% είπε ότι είχε εννέα ή περισσότερα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με long covid».

Εντούτοις, υπήρξαν ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία. Αρχικά, τα ποσοστά της long covid ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί από την τελευταία παραλλαγή, την Omicron, διαπίστωσε η ομάδα. Στον αντίποδα, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί με την παλαιότερη παραλλαγή που κυκλοφορούσε στα τέλη του 2020, την παραλλαγή Alpha που κυκλοφορούσε στις αρχές του 2021 ή την παραλλαγή Delta που κυριάρχησε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2021. Παράλληλα, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση φάνηκε επίσης να μειώνει τις πιθανότητες long covid.

Τέλος, ο χρόνος που μεσολαβούσε από τον εμβολιασμό και μιας νέας λοίμωξης από κορωνοϊό φάνηκε να έχει επίσης σημασία, σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα εμφάνισης long covid. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση λοίμωξης εντός τριών μηνών από τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα long covid σε σχέση με άτομα που νόσησαν μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This