Κατερίνα Φουντεδάκη: Η επηρμένη «συνήγορος» που προσβάλλει βουλευτές!

Έχασε το μέτρο μετά την «τούμπα» για την προεδρία της επιτροπής που κατάφερε να κάνει άνω κάτω την κυβέρνηση

Must Read

Επί διακυβέρνησης Σημίτη άρχισαν να βαφτίζονται ως «Εθνικές Αρχές» ακόμα και διοικητικές επιτροπές υπό κυβερνητική επίβλεψη. Τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι υπάρχει και μία ακόμα, που ελάχιστοι είχαν ακούσει ως τώρα: Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Όμως, δεν πρόκειται για εθνική Αρχή, αλλά για μια κρατική επιτροπή, από τις πολλές που υπάρχουν. Και μόνο ότι ο προηγούμενος πρόεδρός της εκδιώχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι από τον τότε υπουργό Υγείας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές. Κι ακόμα… 15 που είναι διοικητικές Αρχές, δηλαδή όχι ανεξάρτητες. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δεν ανήκει καν σε κάποια απ’ αυτές τις δύο κατηγορίες. Από το 2018 έχει μετατραπεί σε αυτοτελή δημόσια υπηρεσία υπό τον υπουργό Υγείας.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το χάρισμα της πολιτικής διορατικότητας, θα είχε αποφύγει το βραχυκύκλωμα του τελευταίου 48ώρου. Αποφάσισε, όμως, να επιβάλλει για την προεδρία της Αρχής την Κατερίνα Φουντεδάκη, που ήταν ήδη «κόκκινο πανί» για πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. (από το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών). Η καθηγήτρια Νομικής είχε συμμετάσχει ενεργά στη σύνταξη της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης που ήθελε να περάσει από τη Βουλή το Μαξίμου.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Μητσοτάκης πανηγύριζε για την υπερψήφιση του νόμου, αγνοώντας ότι το ίδιο βράδυ έχανε το 1/3 των βουλευτών του. Πίστευε ότι έως την κάλπη των ευρωεκλογών όλα θα έχουν ξεχαστεί. Ακόμα και τα θριαμβευτικά ποτάκια στα μπαράκια της Σακελλαροπούλου με τον Σκέρτσο.

Ομως, το πολιτικό ένστικτο δεν ήταν ποτέ ο κρυφός άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού. Οταν το βράδυ των ευρωεκλογών είδε το 41% να κατεδαφίζεται στο ταπεινωτικό 28%, αντιλήφθηκε ότι ένας από τους λόγους της καθίζησης ήταν ότι ο ίδιος προσωπικά στράφηκε ενάντια και με επιθετικότητα στα «θέλω» της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Παρά ταύτα, τώρα αποφάσισε να κάνει ακόμα ένα βήμα υψηλού ρίσκου: Να δώσει την προεδρία της Επιτροπής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη Φουντεδάκη. Στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που συνέδεσε, υπογείως, με αυτήν την επιλογή του όσα μας έλεγε ότι είναι ασύνδετα: Δηλαδή, τον νόμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια με την παρένθετη μητρότητα.

Ηταν αναμενόμενο οι βουλευτές της Ν.Δ., που δεν ήθελαν ούτε τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να ξεσηκωθούν. Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός έκανε πίσω, αναλογιζόμενος πλέον ότι το 28% απέχει ελάχιστα από το 20%. Στην κάλπη αποδείχθηκε ότι ο λαός, όποτε αυτός κρίνει, ξέρει και να αποκαθηλώνει όσους βλέπουν τη σκιά τους μεγαλύτερη απ’ όσο είναι το μπόι τους στην πραγματικότητα.

Δικαίωση

Η δικαίωση των αντιδρώντων βουλευτών για ακόμα μία επιλογή προσώπου από τον Μητσοτάκη δεν άργησε να έρθει. Η δήλωση της Φουντεδάκη επιβεβαίωσε ότι σωστά δεν θα βρεθεί στη θέση της προέδρου της κρατικής επιτροπής. Η Φουντεδάκη που, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχε πάρει το πράσινο φως από Αδωνι – Σκέρτσο, έκανε λόγο χθες πικρόχολα για… ρεβανσισμό, κατηγορώντας εκλεγμένους από την ελληνικό λαό βουλευτές επειδή δεν την ήθελαν για πρόεδρο στην «Εθνική Αρχή».

Δήλωσε σε σάιτ πως «είναι προφανές ότι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ουδεμία σχέση έχει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τον νόμο για την ισότητα στον γάμο. Η Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους στη συγγένεια για τα ομόφυλα ζευγάρια ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Είναι άτοπη η σύνδεση».

Και συνέχισε: «Η πρόταση μου έγινε από την κυβέρνηση, επειδή υπερκαλύπτω τα προσόντα για τη θέση. Μου αποδίδονται απόψεις, τις οποίες δεν έχω υποστηρίξει, όπως ότι επιβάλλεται η επέκταση της παρένθετης μητρότητας στους άνδρες. Οι θέσεις μου όχι μόνο είναι σαφείς, αλλά είναι και όλες δημοσιευμένες∙ μπορεί οιοσδήποτε να ανατρέξει σε αυτές. Κάθε άλλο παρά πρέπον είναι να συγχέονται οι προσωπικές μου απόψεις με το σύνολο ρυθμίσεων που εισηγήθηκα, ως όφειλα, στο σχέδιο νόμου. Μου ζητήθηκε, άλλωστε, ένα πλήρες σχέδιο διατάξεων. Θα έλεγα ότι πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε».

Τα αυτοαναφορικά συμπεράσματα, όπως «η πρόταση μου έγινε από την κυβέρνηση, επειδή υπερκαλύπτω τα προσόντα για τη θέση», και τα προσβλητικά σχόλια για εκλεγμένα μέλη της ελληνικής Βουλής, όπως ότι «πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε», δεν προσθέτουν πόντους στο δημόσιο προφίλ της συγκεκριμένης καθηγήτριας.

Η Κατερίνα Φουντεδάκη, που εξαιτίας της έγινε ξανά άνω κάτω η κυβέρνηση, μπορεί πράγματι να διαθέτει τα επιστημονικά «προσόντα για τη θέση», όπως λέει, αλλά με τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της κατηγορεί ευθέως ως ρεβανσιστές βουλευτές που τους ψήφισε ο ελληνικός λαός, επειδή απλά δεν την ήθελαν για πρόεδρο μιας επιτροπής. Παρουσιάζει επίσης τον εαυτό της ως «διαφορετική άποψη», όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχε πρωταγωνιστικά, έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Τέλος, εμφανίζει τον Μητσοτάκη, που την επέλεξε, ως ουσιαστικά έναν ηττημένο από τον… ρεβανσισμό, από τη στιγμή που έκανε πίσω. Ενώ, αν ο πρωθυπουργός επέμενε να γίνει η Φουντεδάκη πρόεδρος αυτής της επιτροπής, θα έπραττε προφανώς σοφά, κατά την καθηγήτρια. Και μόνο.

Βιογραφικό

Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, απέκτησε τον τίτλο της διδάκτορος Νομικής και διορίστηκε σε θέση λέκτορα Αστικού Δικαίου. Τα κυριότερα επιστημονικά πεδία συγγραφικής και ερευνητικής της δραστηριότητας είναι το Ιατρικό Δίκαιο και η επαγγελματική ευθύνη, η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το Δίκαιο της Αποζημίωσης, η προστασία της προσωπικότητας, η βιοηθική και το Οικογενειακό Δίκαιο. Εχει 102 δημοσιεύσεις, ενώ έλαβε μέρος σε οχτώ νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης – Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην αναπληρώτρια πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και αναπληρωματικό μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τη διετία 2020-2022. Συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθετικής πρότασης για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This